Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din funcție a judecătorului Patrițiu Daraban. Acesta este fost vicepreședinte al Tribunalului Sălaj. Decizia Consiliului Superior al Magistraturii vine după ce, luna trecută, judecătorul sălăjean a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT, care l-au inculpat în dosarul în care sunt puși sub acuzare și patronii firmelor Eurocard 2000 și Eurocard 2007. În total, în acest dosar au fost trimise în judecată 13 persoane. Judecătorul Patrițiu Daraban este acuzat de corupție pentru că ar fi luat mită pentru a aproba vânzarea unor bunuri care aparțineau firmelor Eurocard 2000 și Eurocard 2007, deși aceste societăți comerciale se aflau în insolvență.

Iată ce scrie publicația Graiul Sălajului despre acest caz:

”Dosarul a intrat pe rolul Curtii de Apel Cluj in 20 decembrie, la aproape doi ani de la demararea anchetei DIICOT, in februarie 2016. Practic, procurorii DIICOT Salaj au inceput urmarirea penala a judecatorului Patritiu Daraban in timp ce acesta facea demersuri sa se pensioneze si era o chestiune de zile pana si-ar fi inchiat cariera. Procurorii au facut mai multe perchezitii, iar judecatorul Daraban a fost retinut 24 de ore in arestul IPJ Salaj impreuna cu alti sapte suspecti, cu acuzatii de coruptie si constituire de grup infractional.

Daraban Patritiu urma sa se pensioneze in 1 martie 2016, dar cu trei zile inainte au avut loc perchezitiile DIICOT si s-a inceput urmarirea penala, astfel ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu a semnat decizia de pensionare. Acum, judecatorul Patritiu Daraban risca ani grei de puscarie.
Procurorii DIICOT aratau in comunicatul din februarie 2016 ca vizeaza infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, abuz in serviciu, luare de mita in forma continuata, dare de mita in forma continuata, cumparare de influenta si fals intelectual.
Judecatorul Daraban este acuzat de fapte de coruptie in dosarele de insolventa ale firmelor Euro Card 2000 SRL si Euro Card 2007 SRL. Cele doua societati sunt patronate de oamenii de afaceri Ioan Galis si Ioan Huluban, trimisi si ei in judecata. Judecatorul inculpat Daraban a aprobat mai multe proceduri de vanzare a bunurilor celor doua firme controlate de Ioan Galis si Huluban.
În dosar sunt 13 inculpati: Patritiu Daraban – fostul vicepresedinte al Tribunalului Salaj, afaceristii Ioan Galis si Ioan Huluban – patronii firmelor Euro Card 2000 SRL si Euro Card 2007 SRL, politistii Marius Farcas si Gheorghe Zaha de la IPJ Salaj, Pop Galis Malvina – fiica lui Ioan Galis, omul de afaceri Dumitru Ardelean – patronul firmei Drum Construct, Razvan Traian Zavalean – lichidator, Ioan Abrudan – fost inspector scolar general, Sorin Cosma – lichidator, Ramona Faraianu – lichidator, Ionel Daraban – fratele judecatorului Patritiu si Daniel Petru Pop – finul lui Galis.

Averea judecatorului Patritiu Daraban

Procurorii au pus sub sechestru o parte din averea judecatorului Daraban.
Conform declaratiei de avere din 2016, Daraban Patritiu, fostul vicepresedinte al Tribunalului Salaj, are trei terenuri, doua în Zalau, în suprafata de 2.002 metri patrati, si un teren de 2,57 de hectare în Bocsa. Daraban Patritiu are un apartament în Zalau si o casa la Bocsa. Judecatorul mai are doua masini, un Volvo S80 si un Suzuki. Daraban Patritiu are doua depozite bancare deschise în 2009, doua fonduri de investitii deschise în 2014 si un cont deschis în 2015. Valoarea totala a acestor active din banca este de 768.667 lei, adica 172.000 de euro. Daraban i-a acordat si un împrumut de 10.000 de euro lui Daraban Raul Nicolae. Daraban Patritiu câstiga 26.615 lei, adica de aproape 6.000 de euro, pe luna.

Procurorul de caz, Dan Bubuiug, spune ca totul a inceput in timpul monitorizarii unui cazu de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 5 milioane de euro, cand a observat ca cei doi oameni de afaceri Huluban si Galis ar fi corupt mai multe persoane influente, printre care magistrati si politisti. Astfel procurorul s-a autosesizat si a inceput urmarirea penala”.

Foto: Ziare.com

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *