Universităţile clujene atrag tot mai mulţi studenţi străini din întreaga lume. Cei mai mulţi dintre ei provin din ţările Europei Occidentale. Tinerii din străinătate vor să studieze la Cluj deoarece taxele universitare sunt mult mai mici decât în alte părţi ale Europei, iar diplomele universitare sunt recunoscute fără probleme în statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, costul vieţii în Cluj este mai scăzut decât în alte centre universitare. Contează, în plus, şi faptul că universităţile clujene ocupă locuri bune în clasamentele internaţionale, potrivit ClujToday.ro.

 

Din cei aproape 100.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai universităţilor clujene, câteva mii sunt studenţi străini. Cei mai mulţi dintre ei provin din ţări occidentale precum Franţa sau Suedia şi studiază la liniile în limbile engleză sau franceză ale universităţilor clujene, spune profesorul universitar Iancu Morar, de la Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Cei mai mulţi studenţi străini, peste 2.500, studiază la Universitatea de Medicină şi Farmacie. În ultimii ani, universităţile clujene au dezvoltat linii de studiu în mai multe limbi. Universitatea Babeş-Bolyai oferă studii în limbile română, maghiară, germană, engleză şi franceză. Universitatea de Medicină şi Farmacie, precum şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară oferă studii în română, engleză şi franceză. Universitatea Tehnică are linii de studiu în română, engleză şi germană, iar Universitatea Sapientia în limba maghiară. În total, în România, sunt peste 12.000 de studenţi străini înmatriculaţi la universităţile româneşti şi peste 1.500 care studiază în România cu ajutorul unor burse Erasmus.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply