„TOGAS – în drumul spre screeningul gastric în Uniunea Europeană” este un nou proiect prezentat de către Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMF) din Cluj-Napoca.

Obiectivul principal al studiului pilot din cadrul proiectului TOGAS este de a evalua fezabilitatea strategiei de testare și tratare a Helicobacter pylori în rândul populației pentru prevenirea cancerului gastric în Europa.

Potrivit coordonatorului de proiect în România, prof. dr. Dan L. Dumitrașcu, de cancer gastric mor 4% dintre bolnavii din România. În România, anual, aproape 4.000 de români sunt diagnosticați cu acest tip de cancer, care, în prezent, este al patrulea tip de cancer în Europa.

Proiectul își propune, astfel, să ajute la îmbunătățirea sănătății populației din Europa, contribuind la obiectivul planului european de combatere a cancerului, cu scopul de a preveni cancerele gastrice cauzate de infecțiile cu Helicobacter pylori și va permite cercetătorilor implicați în acest studiu să evalueze fezabilitatea implementării programului de testare și tratare a H. pylori la grupa de vârstă 30 – 34 de ani, testare care va fi realizată pentru prima dată în Europa.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *