Produsul Intern Brut al României va crește cu 1,5 la sută în 2025, estimează membrii echipei Romanian Economic Monitor. Este vorba de o echipă de cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Liderul echipei de cercetători, prorectorul universității clujene, Levente Szasz, a evidențiat faptul că această creștere este mai mare decât cea de anul trecut. Potrivit datelor oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică, în 2024, Produsul Intern Brut al României a crescut cu doar 0,9 la sută. Această valoare este foarte apropiată de estimarea realizată de echipa Romanian Economic Monitor, în condițiile în care alte echipe de economiști estimau o creștere de aproximativ 3 la sută.

Profesorul universitar Levente Szasz, a spus, pe de altă parte, că creșterea economică prognozată pentru acest an este net inferioară potențialului real. El crede că PIB-ul României ar putea crește cu 3-4 la sută pe an, în următoarea perioadă.

Însă creșterea economiei românești va fi influențată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără instabilitatea politică globală și riscurile geopolitce. De asemenea, creșterea economică din 2024 a fost influențată pozitiv de majorările de salarii și de pensii decise de guvernanți în anul electoral. Pe de o parte, aceste majorări au alimentat consumul, care a fost un motor important al creșterii economiei anul trecut, dar care nu va mai funcționa la fel în acest an.

Însă consumul a fost alimentat în special de importuri. De aceea, companiile românești nu au reușit să capitalizeze majorările de salarii și de pensii. Mai mult, majorările salariale care nu au avut bază în economia reală au scăzut competitivitatea economică a companiilor românești, cu efect direct asupra exporturilor de bunuri și de servicii produse în România, spune unul dintre membrii echipei Romanian Ecomic Monitor, Csaba Balint.

Pe de altă parte, Levente Szasz atrage atenția că ”fondurile europene reprezintă o soluție pentru a ajuta PIB-ul României să crească în 2025”. Prorectorul Universității Babeș-Bolyai a mai adăugat că aderarea României la Spațiul Schengen poate favoriza creșterea economiei românești, mai ales dacă fondurile europene vor fi investite în proiectele de infrastructură care vor stimula dezvoltarea lanțurilor logistice, a comerțului internațional și a exporturilor românești. De asemenea, aderarea României în Spațiul Schengen va atrage noi investitori, interesați de faptul că au acces ușor la rețele logistice occidentale. Aceasta este o veste bună după scăderea abruptă a volumului de investiții în România, provocată, în trimestrul al patrulea al anului trecut, de ascensiunea extremismului politic.

Pe de altă parte, economia României va resimți și efectele măsurilor menite să țină sub control deficitul bugetar. Însă, pe termen lung, aceste măsuri vor stabiliza economia României.

”Romanian Economic Monitor este un exemplu de implicare în comunitate a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. Totodată, este un instrument de mare acuratețe pus la dispoziția tuturor celor interesați de evoluția economiei românești. Anii care au trecut de la debutul acestui proiect au demonstrat exactitatea datelor oferite de Romanian Economic Monitor, confirmate de datele oferite de Comisia Europeană, Banca Mondială și alți actori internaționali”, a declarat decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Răzvan V. Mustață.

Comments

comments

By UP News