Primul program de screening al cancerului gastric, în cadrul căruia efectuează testări gratuite pentru detectarea Helicobacter Pylori, este derulat de către Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, la Clinica Medicală 2.

Mai exact, este vorba despre testări pentru depistarea Helicobacter Pylori, o bacterie asociată cu gastrita, ulcerul gastric și, pe termen lung, cu cancerul gastric. Aceasta este clasificată de OMS drept un oncogen de grad I, similar fumatului în cazul cancerului pulmonar. Așadar, depistarea din timp a prezenței acestei bacterii îți poate salva sănătatea!

Principalele metode de detectare a H.Pylori sunt:

  • testul de sânge – Măsoară anticorpii împotriva HP din sânge. O metodă simplă și eficientă pentru a vedea dacă ai fost expus la bacterie;
  • testul de respirație (Urează) – După ce bei o soluție specială, medicul îți va măsura respirația. Dacă HP este prezentă, aceasta va produce substanțe care vor fi detectate;
  • testul de scaun – Verifică prezența bacteriei în scaunul tău. O metodă neinvazivă și foarte precisă;
  • endoscopia – Aceasta implică introducerea unui tub cu o cameră mică în stomac pentru a preleva mostre de țesut. Această investigație este recomandată în cazuri mai complexe.

Prin urmare, dacă ai între 30 și 34 de ani și nu ai efectuat niciodată o testare pentru H. pylori, acum poți beneficia GRATUIT de testare printr-o simplă probă de sânge în cadrul proiectului TOGAS (Towards Gastric Cancer Screening implementation in the EU, “Către implementarea screening-ului pentru cancerul gastric în Uniunea Europeană“), un proiect european care se desfășoară în 15 țări din Uniunea Europeană, organizat în România de UMF Cluj și co-finanțat de Uniunea Europeană.

Comments

comments