Sectorul medical din România poate beneficia de o finanțare totală în valoare de 230 de milioane de euro, pentru modernizarea și chiar pentru revoluționarea serviciilor medicale. Banii provin din fonduri europene și sunt oferiți prin intermediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit Cluj Insider.
Uniunea Europeană a lansat Platforma Tehnologiilor Strategice pentru Europa (STEP) pentru a sprijini industria europeană și a stimula investițiile în tehnologii critice, precum: tehnologii digitale și inovație deep-tech, tehnologii curate și eficiente din punct de vedere al resurselor și biotehnologiei.
„Proiectele finanțate vor revoluționa modul în care sunt furnizate serviciile medicale: de la utilizarea inteligenței artificiale pentru diagnosticare rapidă, până la tehnologii avansate pentru tratamente personalizate și producția de medicamente inovatoare. Astfel, spitalele, centrele de cercetare și companiile din domeniu sănătății vor putea accelera implementarea unor tehnologii care vor eficientiza sistemul medical și vor îmbunătăți viața pacienților”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Concret, vor fi finanțate: cercetarea aplicată, dezvoltarea/ producția de tehnologii critice, dar și infrastructura necesară pentru dezvoltarea acestora. Mai mult, beneficiarii vor putea construi centre de cercetare, linii de producție medicamente critice, cu condiția ca acestea să fie justificate de obiectivele proiectului. Investițiile vor putea include atât lucrări de construcție, cât și dotări cu echipamente și infrastructură necesară desfășurării activităților de cercetare. De asemenea, proiectele trebuie să fie în concordanță cu domeniile de specializare inteligentă și să contribuie la dezvoltarea capacităților de cercetare-inovare.
Cine poate depune proiecte
Fondurile sunt destinate IMM-urilor, întreprinderilor mari, organizațiilor de cercetare, unităților medicale publice și instituțiilor care desfășoară activități de cercetare, pentru a stimula colaborarea între sectorul privat și cel public pentru dezvoltarea unor proiecte cu impact real în domeniul sănătății.
Valoarea maximă a unui proiect finanțat va fi de 100 milioane de euro, în limita fișelor de proiect depuse în cadrul apelului de idei de proiecte STEP derulat de MIPE în perioada mai-iunie 2024.
Mai precis, în cadrul apelului vor fi finanțate doar proiectele care derivă din cele 11 idei de proiecte finanțabile ce răspund cerințelor STEP: depuse de Antibiotice Iași S.A., Biofarm S.A., Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic de Ortopedie Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor, Spitalul Universitar de Urgență Elias, Spitalul de Urgenta Dimitrie Gerota, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică și Macta Clinic Constanța.
Fondurile europene au jucat un rol esențial în modernizarea și dezvoltarea sistemului sanitar din România. Ele contribuie la îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate și la creșterea eficienței acestui sector.
Investiții și priorități
În perioada 2021-2027, România beneficiază de o alocare totală de 3,97 miliarde de euro prin Programul Sănătate, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul Social European Plus (FSE+). Aceste fonduri sunt destinate sprijinirii Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030 și acoperă mai multe priorități, printre care:
- Creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară și comunitară.
- Dezvoltarea infrastructurii spitalicești și sanitare.
- Digitalizarea sistemului medical.
- Sprijinirea cercetării în domeniul medical și a domeniilor critice precum oncologia și transplantul.
De asemenea, 2,3 miliarde de euro din politica de coeziune a Uniunii Europene sunt alocate pentru îmbunătățirea calității, eficacității și rezilienței sectorului sanitar, cu un accent deosebit pe reducerea inegalităților și sprijinirea grupurilor vulnerabile.
Impactul fondurilor europene
Aceste investiții au permis modernizarea infrastructurii medicale, dotarea spitalelor cu echipamente de ultimă generație și crearea unor condiții mai bune pentru pacienți și personalul medical. De asemenea, digitalizarea sistemului sanitar contribuie la eficientizarea serviciilor și la o mai bună gestionare a datelor medicale.
Citiți și:
Finanțarea spitalelor pentru patologiile prioritare, suplimentată de către MS
Fundația Ronald McDonald a donat 220 de paturi unor spitale din România