Clujul se confruntă cu un deficit de medici de familie în localitățile mici. Însă există și comune care pot fi da exemple de bune practici, precum Mociu.

Din punct de vedere statistic, Clujul este unul dintre județele fruntașe la raportul dintre numărul medicilor de familie și numărul total al locuitorilor. Însă, dincolo de datele statistice, există o mare concentrare a medicilor de familie în Cluj-Napoca, există o acoperire bună cu medici de familie a localităților urbane precum Turda, Dej, Câmpia Turzii, Gherla sau Huedin, ori în localitățile periurbane precum Florești, Baciu sau Apahida, precum și o densitate mică de cabinete de familie în mediul rural. În Munții Apuseni, de exemplu, sunt puțini medici de familie care sunt prezenți tot timpul în comunitate. Probleme asemănătoare sunt semnalate și în comunitățile izolate de pe Câmpia Transilvaniei.

Există și modele de bune practici. Așa ar fi cazul comunei Mociu. În această comună, există chiar și un centru de permanență deservit de medicii de familie din zonă. Practic, acesta este cea mai importantă structură de servicii medicale publice dintre Cluj-Napoca și Reghin, un teritoriu cu o rază de 100 de kilometri. Tot în Mociu a fost amenajată și o subunitate SMURD și există și farmacii, precum și cabinete stomatologice. Toate acestea au fost înființate după ce, în urmă cu mai mult de un deceniu și jumătate, autoritățile au decis desființarea Spitalului Mociu, care fusese creat în perioada comunistă.

Comments

comments

By UP News