Universitatea Babeș-Bolyai a inaugurat unul dintre cele mai importante proiecte din domeniul neuroștiințelor. Este vorba de proiectul Inspire, care a presupus o investiție de peste 20 de milioane de euro, provenite mai ales din fonduri europene. La inaugurarea proiectului au fost prezenți ministrul Cercetării și Inovării, Bogdan Ivan, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, precum și rectorul Universității Babeș-Bolyai, profesorul Daniel David.

Proiectul Inspire este dezvoltat în cadrul platformei InfoBioNano4Health&BioMedical. Această platformă este una dintre cele mai avansate din această parte a Europei. Proiectul a presupus cumpărarea unora dintre cele mai avansate echipamente în domeniul rezonanței magnetice din lume. Aceste echipamente sunt utilizate pentru scanarea sistemului nervos. Potrivit profesorului Simion Simon de la Universitatea Babeș-Bolyai, centrul Inspire de la Cluj dispune de un scanner care se numără printre cele mai performante 10 din lume. Dotarea tehnică înaltă, precum resursele umane bine pregătite pot transforma centrul Ispire într-un hub biotech de talie mondială, de tipul celui care funcționează în Boston, a declarat cercetătorul Ovidiu Andronesei, de la universitatea americană Harvard.

În acest moment, cercetarea științifică derulată în cadrul universității clujene în domenii precum psihologia, psihiatria sau neuroștiințele este la un nivel foarte înalt în plan internațional. Este rezultatul unei munci de mai mult de un deceniu și jumătate, afirmă rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David. El a adăugat că acest centru Inspire este, probabil, cea mai avansată platformă de cercetare între Vestul Europei și China și una dintre cele mai avansate structuri academice la nivel mondial în domeniul sănătății.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply