În Tunisia, măslinii milenari sunt mândria locuitorilor și mai ales a celor din nordul și sudul țării. Dar este greu de măsurat cu exactitate vârsta acestor arbori, a căror longevitate este asociată mai ales cu poveștile, patrimoniul și cu câteva legende. Într-o țară pentru care acest copac este extrem de valoros – uleiul de măsline reprezintă 40% din exporturile agroalimentare – măslinii milenari sunt, de asemenea, o modalitate de sensibilizare cu privire la protecția mediului și a patrimoniului, transmite RFI România.
Este imposibil să nu observi măslinul milenar din Echraf, un cătun din nord-estul Tunisiei. Prezența sa este mândria satului, iar arborele în mediul său natural este impunător… Vârsta sa este de 2.500 de ani, conform unei datări efectuate de un institut francez de specialitate.
Potrivit lui Mohamed Ayed, membru al asociației care protejează copacul, acesta face obiectul a numeroase credințe. “Conform mitului, berberii și alte populații băștinașe, credeau că unul dintre zeii lor se ruga la arbori, așa că au respectat foarte mult copacul. Ulterior, această tradiție a fost transmisă de la o generație la alta”, spune voluntarul tunisian.
Mai multe altare destinate sfinților au fost construite, de asemenea, lângă măslinii milenari și seculari din regiune, explică Abdallah Getari, un profesor pensionar în vârstă de 84 de ani. “Există aici marabu-ul Sfântului Salah lângă măslinul Echraf, așa că nimeni nu îndrăznește să se atingă de măslin, deoarece se crede că longevitatea sa este protejată de sfinți”, afirmă acesta.
Wahida, o creatoare de modă în vârstă de 52 de ani, a venit să facă fotografii cu copacul. “Este splendid. Am povestit deja unor prieteni din Franța despre el, am trimis câteva fotografii și cred că este important să îl facem cunoscut, cred că face parte din patrimoniul nostru”, spune femeia.
În sudul Tunisiei, la Tataouine, un alt măslin în mijlocul deșertului, în apropierea unui sat berber, ar avea, potrivit istoricilor, aproape 900 de ani. Ramurile sale se întind pe 2.000 de metri pătrați și este sacru, după cum explică comerciantul Redouane Herrer.
“Când eram tânăr, îmi amintesc că, în timpul sezonului, mergeam să culegem măslinele și le puneam în cuve mari la macerat timp de 20-25 de zile. Uneori construiam chiar un cort sau un adăpost în care să stăm. Este foarte important pentru noi să avem grijă de copac, chiar și în timpul lunii Ramadanului”, spune negustorul.
Potrivit lui Kamel Garguri, profesor la Institutul Național al Măslinilor, deși acești arbori sunt greu de datat cu exactitate, deoarece trunchiurile lor nu pot fi tăiate, valoarea lor ecologică rămâne foarte mare. “Acești măslini foarte bătrâni conțin patrimoniul genetic original al măslinului cultivat, precum și al măslinului sălbatic. Aceștia fixează solul, constituind o ancoră și o sursă de diversitate biologică în diferite regiuni, în special în zonele aride”, spune profesorul.
Măslinii sunt renumiți pentru rezistența lor. Există peste șaizeci de soiuri în Tunisia, care este al treilea producător de ulei de măsline din lume.