Una din cele mai secetoase regiuni de pe glob, acolo unde frontierele Argentinei, Boliviei și Chile se întâlnesc, cunoscută și sub numele de ”Triunghiul Litiului”, găzduiește aproape jumătate din zăcămintele de litiu cunoscute din lume, potrivit RFI România.
Platoul Altiplano-Puna din Anzii Centrali are o suprafață de 500 000 kmp și este al doilea cel mai înalt platou montan din lume, după platoul tibetan, explică un articol publicat de site-ul NASA.
Mai mulți factori climatici și geologici combinați au favorizat crearea în această zonă extrem de aridă a unor imense zăcăminte subterane de litiu – acest metal argintiu esențial pentru fabricarea bateriilor pentru vehiculele electrice și pentru multe alte dispozitive electronice, inclusiv telefoanele mobile.
Deși precipitațiile sunt extrem de reduse – mai puțin de 30cm pe an – o serie de fluide hidrotermale asociate activității vulcanice asigură aici formarea unei pânze freatice. Degradarea de-a lungul erelor geologice a rocilor cu conținut de litiu a făcut ca acest litiu să ajungă, treptat, în pânza freatică.
Pentru extracție se sapă puțuri până la stratul de saramură de sub suprafață, iar saramura este deviată în niște bazine mari rectangulare căptușite cu plastic. Mixtura rămâne aici timp de mai multe luni, iar soarele și vântul care ajută la evaporare duc la separarea litiului. Soluția bogată în litiu este procesată apoi în carbonat de litiu sau hidroxid de litiu.
Imaginea de mai sus, transmisă de satelitul NASA Landsat8 , arată mina de litiu din provincia Jujuy, Argentina, la sud de Salar de Olaroz, aproape de frontiera cu Chile.
Imaginile din satelit arată de asemenea cum suprafața minei de aici s-a mărit de câteva ori din 2016 până azi, și este acum cea mai mare mină de litiu din Argentina.
Producția globală de litiu a crescut de aproape 10 ori în ultimii 20 de ani, de la cca 15 000 tone metrice în 2001, la 146 000 de tone metrice în 2022.