Un proiect de hotărâre care vizează aprobarea inițiativei „ClujDigitalHub@BibliotecaTa”, cuprinzând activități de modernizare/ extindere a 2 biblioteci și dotare cu echipamente IT a 32 de alte biblioteci din județul Cluj a intrat în dezbaterea forului administrativ județean.
În contextul în care, potrivit legii bibliotecilor, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca are atribuția de a coordona activitatea bibliotecilor din județul Cluj, a fost constituit un consorțiu împreună cu 33 de unități administrativ-teritoriale și Centrul Cultural Clujean, în vederea depunerii spre finanțare a acestei inițiative.
Proiectul „ClujDigitalHub@BibliotecaTa” va fi promovat pentru obținerea de sprijin financiar în cadrul investiției 17. Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Apel 2.
Solicitantul fondurilor va fi Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca, iar parteneri sunt UAT-urile: Așchileu, Băișoara, Borșa, Buza, Cămărașu, Cătina, Câțcău, Chinteni, Chiuiești, Ciucea, Cornești, Dăbâca, Dej, Frata, Gherla, Huedin, Iclod, Jucu, Mărgău, Mihai Viteazu, Mintiu Gherlii, Moldovenești, Negreni, Panticeu, Recea Cristur, Săcuieu, Săndulești, Tritenii de Jos, Turda, Unguraș, Vad, Viișoara, Vultureni.
Prin proiect, minim 2.700 de cetățeni din categorii defavorizate – persoane cu dizabilități, seniori, femei (casnice), șomeri, străini și minorități naționale – și din comunitățile rurale vor beneficia de formare pentru dezvoltarea competențelor digitale de bază în bibliotecile transformate în hub-uri digitale și în cele dotate cu echipamente noi.
Bugetul total al proiectului va fi de 4.004.370,35 lei, cu TVA inclus, acesta urmând a fi depus spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).