Un proiect de aproape 1.000.000 de euro, o echipă de medici și asistenți medicali din România și din Islanda, o țară în care peste 50% din populație poate fi clasificată drept defavorizată și doi ani de caravane în 16 județe, toate pentru prevenția bolilor hepatice: acesta este ”HE-RO-I: State-of-the-art colaborativ ROmânia-Islanda în managementul HEpatopatiilor cronice și a complicațiilor acestora, ciroza hepatică și cancerului hepatic, destinat grupurilor vulnerabile din România, inclusiv romi”, un proiect implementat prin Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Octavian Fodor” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu filiala Cluj a Caravanei cu Medici și cu spitalul Landspitali din Reykjavik. Următoarea caravană e sâmbătă, 9 decembrie.

Studiile arată că aproape 30 de milioane de europeni trăiesc cu o boală hepatică cronică. În fiecare an, circa 300 000 dintre ei mor din cauza acestor afecțiuni. Două treimi dintre aceste boli ar putea fi prevenite doar prin schimbarea stilului de viață, iar cel puțin o treime prin prevenirea și tratamentul infecțiilor hepatitice.

În România, conform datelor INS, peste 50% din populație poate fi clasificată drept defavorizată (ca nivel socio-economic sau de educație), ceea ce se asociază cu un grad scăzut de accesare a serviciilor medicale. Proiectul HE-RO-I își propune o abordare sustenabilă și integrată a bolilor hepatice cronice în România, de la prevenție și creșterea accesului la servicii medicale moderne și continue. E un proiect-pilot implementat în 16 județe din nord-vestul și centrul României (Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Bistrița Năsăud, Mureș, Sibiu, Brașov, Harghita, Covasna, Neamț, Suceava), pe parcursul unei perioade de doi ani. Publicul țintă este comunitățile rurale vulnerabile prin accesul dificil la servicii medicale, prin nivel socio-economic sau de educație scăzut, sau marginalizare pe baza etniei.

Astfel, echipa proiectului se deplasează cu o caravană mobilă dotată cu aparatură imagistică și echipamente necesare screening-ului și diagnosticării bolilor hepatice cronice (hepatite cronice, steatoză hepatică, ciroză hepatică și cancer hepatic) și oferă consultații și recomandări medicale sau facilitează, acolo unde este cazul, tratamentul și urmărirea pacienților într-un centru specializat.

Fiecare persoană a beneficiat de analize de sânge și de câte un consult de medicină internă oferit de Caravana cu Medici, urmate de consultul gastroenterologic de specialitate, în cadrul căruia medicii au realizat ecografie hepatică, elastografie (măsurarea rigidității hepatice) și pacienții au fost introduși în registrul electronic al proiectului, pentru urmărirea cazurilor în care s-au depistat hepatopatii cronice. De asemenea, în timpul de așteptare, membrii echipei de proiect și voluntarii au discutat cu localnicii despre prevenția bolilor hepatice cronice prin măsuri ce țin de alimentație, reducerea consumului de alcool și evitarea infectării cu virusurile hepatitice.

Următoarea caravană va avea loc sâmbătă, 9 decembrie, în Teliu, jud. Brașov, când vor participa și partenerii din Islanda, de la spitalul Landspitali din Reykjavik.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply