Ministrul Sănătății vrea să facă mai dificilă eliberarea antibioticelor în regim de urgență. Acesta a atras atenția asupra pericolului rezistenţei la antibiotice a infecţiilor cu bacterii. ” Antibioticele trebuie prescrise doar când este necesar”, a spus Alexandru Rafila, potrivit RFI România.  

​Unul din patru români a beneficiat, în 2022, de un antibiotic decontat, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu.El a arătat că în sezonul rece creşte consumul de antibiotice, iar România se află pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte rezistenţa la antimicrobiene, potrivit Agerpres.ro. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a atras, marţi, atenţia asupra pericolului rezistenţei la antibiotice a infecţiilor cu bacterii.

„Pericolul pentru următorii 20-30 de ani este tot mai mare, pentru că ne va aduce în epoca preantibiotică. Ce înseamnă asta? Înseamnă că infecţiile banale cu bacterii (…), pe care le tratăm cu uşurinţă, făcând un tratament de cinci zile, de exemplu, cu un antibiotic banal, s-ar putea să devină infecţii ameninţătoare de viaţă, pentru care nu avem tratament. (…). Nu avem decât două soluţii să menţinem lucrurile astea sub control. În primul rând, să prescriem antibiotice doar atunci când este necesar şi să le şi luăm (…) într-un mod corect, adică antibioticul potrivit, pentru infecţia potrivită, în doza potrivită şi cu durata de tratament potrivită”.

Alexandru Rafila a vorbit și despre importanţa educării populaţiei pe tema utilizării de antibiotice:

„Educarea profesioniştilor trebuie să fie dublată de educarea publicului şi nu în ultimul rând, de educarea celor care eliberează antibiotice în farmacii. Sigur că antibioticele se eliberează pe bază de prescripţie. Există, să spunem, o mică portiţă. Pot să eliberez fără prescripţie, pentru 48 de ore, antibiotic într-o situaţie de urgenţă. Nu are cine să-ţi dea prescripţia. Sunt astfel de situaţii. (…) Ieri am discutat cu cei de la Direcţia Farmaceutică să găsim o soluţie, încât nu să excludem această posibilitate, dar să eliminăm posibilitatea ca ea să fie repetată, pentru că, dacă merge cineva la zece farmacii şi ia pentru 48 de ore antibiotic, o să aibă un tratament pentru zece zile şi să excludem această posibilitate sau să o facem oricum mult mai dificilă”

Potrivit ministrului Sănătății, capacitatea bacteriilor de a se adapta la antibiotice este „extraordinar de mare”, iar jumătate din consumul de astfel de medicamente la nivel global este în sectorul veterinar. Consumarea produselor în care au fost introduse antibiotice generează rezistenţă la acestea, a explicat Alexandru Rafila, care a atras atenţia că trebuie monitorizate bacteriile care există în mediu, în ape reziduale, de exemplu, şi profilul lor de rezistenţă.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *