Senatorul UDMR din județul Harghita, Tánczos Barna, fost ministru al Mediului, a elaborat un proiect de lege prin care cotele de prevenție și intervenție pentru vânătoarea de urși bruni ar fi stabilite prin lege. Proiectul de lege elaborat de grupurile parlamentare al UDMR a fost înregistrat, astăzi, în Parlamentul României și a fost semnat de peste 100 de parlamentari. Scopul grupurilor parlamentare al UDMR este de a obține aprobarea unui cadru legal care să pună viața umană în prim plan, dar care să stabilească, în baza unor studii științifice, și cotele pentru prevenție și intervenție în ceea ce privește populația de urși din România.

“Protecția vieții și a proprietății umane trebuie să fie în centrul gestionării populației de urși bruni, alături de menținerea speciei. Acest principiu este susținut de UDMR. Toate cercetările efectuate în ultimii ani demonstrează că populația de urși crește semnificativ în România, iar odată cu aceasta crește și numărul de atacuri și daune cauzate de către aceasta. Prin urmare, necesitatea intervenției este incontestabilă. Astăzi, am depus un proiect de lege în Parlament care readuce vânătoarea pe baze științifice, cu cote precise, așa cum se întâmplă deja în legislația românească pentru alte specii mai puțin periculoase”, a subliniat, după depunerea proiectului de lege, Tánczos Barna, senatorul UDMR din Harghita.

”Proiectul UDMR a fost susținut de 103 parlamentari, atât din arcul guvernamental, cât și din partea opoziției. Acest lucru demonstrează că protecția vieții umane nu depinde de culoarea politică și că este necesară o intervenție eficientă pentru gestionarea problemelor cauzate de suprapopularea de urși”, a adăugat Tánczos Barna.

Senatorul a amintit că UDMR a pus în aplicare un pachet complex de măsuri cu privire la conviețuirea om-urs în ultimii ani. Ca parte a acestui pachet, autoritățile au permis intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, au acordat sprijin pentru achiziționarea gardurilor electrice, au regularizat retroactiv plățile pentru daunele cauzate de animale sălbatice și au creat posibilitatea pentru plăți imediate. De asemenea, autoritățile au inițiat recensăminte științifice ale populației de urși și au demarat un proiect european pentru înființarea unei noi rezervații de urși în timpul mandatului său de ministru al Mediului.

“În opoziție, folosim și mijloace parlamentare pentru a proteja viața umană. Prin includerea în lege a cotelor de prevenție pentru 426 de exemplare și a cotelor de intervenție pentru 55 de exemplare pentru următorii doi ani, asigurăm un set de măsuri clare”, a spus senatorul UDMR.

Könczei Csaba, deputat UDMR din județul Covasna și inițiator al proiectului de lege, a subliniat la rândul său că proliferarea populației de urși reprezintă o problemă majoră pentru fermierii din Ținutul Secuiesc, motiv pentru care sunt necesare soluții pe termen lung: “Decizia finală privind proiectul de lege va fi luată de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și apoi de plenul Camerei. UDMR va trata protecția vieții umane ca o prioritate și în comisiile din Camera Deputaților, în scopul introducerii cât mai rapide în lege a cotelor de vânătoare pentru populația de urși”.

Inițiativa legislativă depusă în Senat completează Ordonanța de Urgență din 2021 privind intervenția imediată și Legea Vânătorii. Proiectul de lege prevede că asociațiile de vânătoare trebuie să preia probe genetice în cazul împușcării, iar urșii masculi de vârf care depășesc anumite punctaje și urșii cu pui nu pot fi împușcați. De asemenea, noua propunere legislativă instituie obligația strictă de raportare pentru monitorizarea precisă a extragerilor. Totodată, Ministerul Mediului trebuie să efectueze recensăminte ale populației de urs la fiecare doi ani și să stabilească cotele de vânătoare pe baza acestora.

Proiectul de lege UDMR va fi discutat în Senat și apoi, după lucrările comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, proiectul final va fi adoptat de plenul Camerei.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply