Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziția 642 în domeniul Psihologie-Științe cognitive. UBB este singura universitate din România inclusă în clasamentul URAP (University ranking by Academic Performance – https://urapcenter.org/), dat publicității în acest an, potrivit ClujToday.ro.

Psihologia clujeană, în general sau prin specializarea „cognitivă”, este una de referință internațională de mai mulți ani – lucru confirmat de prezența în ranking-urile internaționale, prin savanți incluși în top 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii -, iar zona de științe cognitive este marca psihologiei clujene.

Conducerea universității clujene depune eforturi pentru a consolida acest statut internațional.

Din anul universitar 2022-2023 va funcționa la UBB și un program de licență în limba engleză în domeniul Psihologie-Științe cognitive, care se va înscrie astfel natural în ciclurile academice deja existente în acest domeniu în psihologia clujeană la nivel de masterat-doctorat-postdoctorat-cercetare avansată.

„Programul Psihologie-Științe Cognitive este conceput, dezvoltat și implementat printr-o colaborare între Departamentele de Psihologie și Psihologie clinică și psihoterapie. Resursa umană, didactică și de cercetare, cu vizibilitate internațională este reprezentată de specialiști în domeniul psihologiei cognitive cărora li se alătură cei din domenii cheie ale familiei Științelor cognitive:  neuroștiințe cognitive, informatică, lingvistică cognitivă, filozofie prin logică, filozofia minții și  epistemologie etc. Specializarea are ca misiune centrală o formare inițială de înaltă calitate a viitorilor specialiști în domeniul psihologiei și al științelor cognitive conexe.  Ca obiectiv specific, programul își propune să asigure o pregătire interdisciplinară robustă, care să faciliteze înțelegerea și operarea cu cunoștințe fundamentale specifice psihologiei și altor științe cognitive înrudite, în vederea valorificării lor în contexte științific-investigative și practic-aplicative”, afirmă decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UBB, prof. univ. dr. Adrian Opre.

„Mă bucur că, pe lângă activitatea de cercetare în domeniul științelor cognitive deja tradițională la Cluj, am completat recent toate nivelurile educaționale și cu componenta de științe cognitive. De asemenea, mă bucur să văd confirmarea școlii clujene de psihologie și de științe cognitive în ranking-urile internaționale. Vom colabora strâns cu toate centrele academice din țară, acum mai ales cu colegii de la Universitatea din București – care au inițiat deja la rândul lor un program de licență în Psihologie-Științe cognitive -, pentru a continua diseminarea paradigmei cognitive în întregul mediu academic de profil din România”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *