Turismul în Transilvania cunoaște o nouă perioadă de creștere, după anii de pandemie. Foarte mulți străini sunt atrași de turismul gastronomic, care îmbină descoperirea monumentelor istorice, a mâncărurilor preparate de gospodari din ingrediente crescute la fața locului, a vinurilor românești, precum și a unor tradiții locale.

Interesul pentru turismul gastronomic este în creștere, în condițiile în care presa internațională compară gastronomia transilvăneană cu cea din Toscana. Profesorul Paul Bloomfield de la Universitatea Oxford Brookes spune că Transilvania uimește prin diversitatea gusturilor oferite.

Această diversitate este consecința pozitivă a faptului că în Transilvania este multe ferme de dimensiuni mici, în care sunt păstrate soiuri și rase locale. O astfel de agricultură este supusă în mod permanent presiunilor venite din partea marilor corporații, care privilegiază profitul în dauna păstrării biodiversității, avertizează marchiza Tracy de Worchester.

Însă tocmai diversitatea de gusturi din gastronomia transilvăneană îi atrage pe turiștii din întreaga lume. 

Chiar în aceste zile, Centrul Rațiu pentru Democrație din Turda găzduiește un eveniment internațional în care experți și amatori din toată Europa dezbat teme precum turismul gastronomic, susținerea fermelor de familie, păstrarea biodiversității și combaterea schimbărilor climatice. Relansarea turismului gastronomic în Transilvania a fost remarcată de participanții la acest eveniment drept un motiv de speranță pentru viitor. 

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *