Comunitatea științifică crede că pădurile sunt „aparatul nostru de aer condiționat” atât la nivel local, cât și la nivel global, și că viitorul omenirii depinde de ele. În timp ce statele lumii fac eforturi pentru a atinge obiectivul de 1,5 grade C referitor la schimbările climatice, un raport dezvăluie faptul că, datorită unor procese biofizice unice, pădurile tropicale au un potențial uriaș și subestimat de a menține stabile temperaturile planetei, potrivit RFI România.

Raportul intitulat „Efectele neanticipate ale defrișării: efecte biofizice asupra climei” explică de ce pădurile au un rol atât de important pentru viitorul planetei Pământ și avertizează că valoarea lor este puternic subestimată de către decidenți.

„Pădurile tropicale reprezintă plămânul planetei și sunt imperios necesare pentru supraviețuirea umanității”, a afirmat Deborah Lawrence, autoarea principală și profesoară la Universitatea din Virginia.

Pădurile sunt ecosisteme importante și un mijloc foarte bun de absorbție a dioxidului de carbon, principalul gaz cu efect de seră din atmosferă.

Defrișările sunt motivul principal pentru creșterea temperaturilor din timpul zilei, precum și pentru verile tot mai dese cu temperaturi sufocante și vreme secetoasă. În plus, ele contribuie la reducerea precipitațiilor regionale și locale.

Pentru prima dată, Deborah Lawrence și colegii ei cercetători au reușit să identifice cu exactitate beneficiile locale, regionale și globale, altele decât absorbția de dioxid de carbon, ale anumitor zone forestiere din întreaga lume.

Pădurile asigură răcirea atmosferei datorită unui șir de efecte biofizice, despre care autorii afirmă că au fost până acum ignorate de modelele științifice privind schimbările climatice.

Conform studiului, pădurile emit substanțe chimice numite Compuși Organici Volatili Biogeni (COV biogeni) care sunt responsabili pentru efectele de răcire, dar și de încălzire și care variază de la compuși chimici până la turbulențe și reflexia luminii.

„Știam că pădurile tropicale înmagazinează foarte mult CO2 și absorb și mai mult în fiecare an, dar nu m-am gândit niciodată până acum la impactul asupra temperaturilor, ci doar la gigatone”, a declarat Deborah Lawrence pentru RFI.

„Când transpui CO2 în temperaturi și adaugi și efectele biofizice, atunci îți dai seama cât de mult ne salvează pădurile tropicale.

„Existența lor ne ține departe de acel tip de climat pe care vrem să-l evităm prin limitarea creșterii temperaturilor la 1,5 grade Celsius în loc de 2 grade Celsius. Defrișările duc la apariția unor fenomene extreme asemănătoare cu cele pe care le-am resimți dacă temperaturile ar crește cu jumătate de grad.”

Raportul, care adună informații de peste tot din lume, este o încercare de a demonstra că impactul pădurilor este mult mai complex decât s-a crezut inițial.

Conform raportului, alte caracteristici ale pădurilor care le permit să reducă la minimum seceta asociată cu căldura extremă sunt rădăcinile adânci, eficiența ridicată a utilizării apei și „rugozitatea” ridicată a suprafeței.

„Aceste calități le permit copacilor să împrăștie căldura și să ridice umiditatea în atmosferă, ceea ce răcește imediat zona locală și influențează formarea norilor și precipitațiile, lucruri care la rândul lor au diverse efecte.”

„Când sunt tăiați, se observă impactul devastator asupra climei, a resurselor de hrană și a vieții de zi cu zi. Beneficiile pădurilor sănătoase sunt evidente și este imperios necesar să punem pe primul loc protejarea lor.”

„Imediat după ce a fost plantată, pădurea începe să absoarbă dioxid de carbon. Pe măsură ce coroanele copacilor cresc, ea își sporește din ce în ce mai mult beneficiile biofizice de răcire”, afirmă Lawrence, precizând că pădurile care răcesc cel mai mult sunt cele mai mari, care se întind pe suprafețe foarte lungi și au cei mai mulți arbori.

„Acest lucru înseamnă că trebuie să protejăm pădurile mature pe care le avem deja. Schimbarea situației în timp depinde în mod fundamental de diminuarea rapidă a emisiilor de combustibili fosili și de oprirea defrișărilor.

„Trebuie să începem imediat refacerea pădurilor, știind că cele mai mari beneficii vor fi resimțite după ce vom reduce dramatic emisiile de gaze cu efect de seră. Pădurile existente deja sunt esențiale, dar succesul nostru depinde, de asemenea, de pădurile pe care le plantăm acum.”

Experta evidențiază faptul că pădurile cu cele mai multe beneficii climatice sunt cele mai amenințate, în special de producția de produse de bază, cum ar fi uleiul de palmier, hârtia, soia și carnea de vită.

„Biodiversitatea pădurilor tropicale este unică și de neînlocuit, însă aceste caracteristici nu le-au conferit suficientă protecție”, spune ea.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *