Omenirea se confruntă cu un fenomen tot mai accentuat de încălzire globală, afirmă experții în protecția mediului. Pentru a limita acest fenomen, una dintre soluții este utilizarea pe scară tot mai largă a energiilor regenerabile, iar energia solară, transformată în energie electrică de panourile fotovoltaice pare o soluție la îndemână.

Cercetătorii australieni au calculat că, până în 2050, pentru a limita încălzirea globală, ar trebui ca o treime din energia consumată la nivel mondial să fie furnizată de panouri fotovoltaice. În anul 2019, doar doi la sută din energia consumată în întreaga lume provenea din surse fotovoltaice.

Savanții australieni au luat în calcul creșterea necesarului de energie la nivel global și au ajuns la concluzia că producția de energie fotovoltaică ar trebui să crească de 85 de ori. Însă această creștere aduce un cerc vicios.

Pentru producția de panouri fotovoltaice, un element esențial este aluminiul, din care sunt fabricate cadrele care conțin aceste panouri. Aluminiul este obținut din bauxită, unul dintre cele mai răspândite minerale de pe Pământ. Însă extragerea aluminiului din bauxită presupune un consum imens de energie, astfel că încălzirea globală ar putea fi alimentată tocmai prin acest consum de energie necesar pentru a produce panourile fotovoltaice.

Există și soluții pentru a ieși din acest cerc vicios. Cea mai la îndemână este reciclarea aluminiului. Și în prezent. aluminiul este unul dintre cele mai reciclate metale; 75 la sută din totalul aluminiului produs vreodată este încă în uz. Reciclarea aluminiului presupune un consum de energie mult mai redus decât extragerea lui din minereu.

O altă soluție ar fi creșterea randamentului panourilor fotovoltaice. Astfel, ar fi nevoie de mai puține panouri pentru a produce cantitatea dorită de energie, iar acest lucru vine la pachet cu o scădere a cererii de aluminiu.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *