Un organism animal microscopic numit rotifera bdelloidea a revenit la viață după ce a fost înghețat timp de 24.000 de ani în Siberia, a anunțat recent o echipă de oameni de știință din Rusia, potrivit RFI România. Descoperirea ridică întrebări cu privire la mecanismele utilizate de animalul multicelular pentru a rezista de-a lungul acestei perioade de repaus, a declarat pentru AFP Stas Malavin, coautor al unui articol pe această temă în jurnalul științific Current Biology.

„Raportul nostru este cea mai solidă dovadă de până acum a faptului că animalele multicelulare ar putea rezista zeci de mii de ani în criptobioză, o stare în care metabolismul este aproape complet oprit”, a declarat Malavin, de la Institutul pentru probleme fizice și biologice ale solului din Puchkino, Rusia.

Echipa de cercetători a utilizat un instrumnet de foraj pentru a preleva eșantioane din râul Alazeia din „Arctica Rusă”, apoi a folosit datarea cu radiocarbon pentru a determina faptul că vârsta specimenului era între 23.960 și 24.485 de ani.

Anterior, ei identificaseră deja microbi unicelulari capabili de astfel de performanțe.

În cazul organismelor multicelulare a fost raportat deja cazul unui vierme nematodic în vârstă de 30.000 de ani care a revenit la viață. De asemenea, mușchii și anumite plante au reușit, la fel, să se regenereze și după câteva mii de ani petrecuți în gheață.

Potrivit lui Malavin, rotiferele pot fi acum adăugate la lista organismelor care par să poată supraviețui pe termen nelimitat.

Odată dezghețat, animalul a reușit să se reproducă prin procesul numit partenogeneză.

Cu o lungime de aproximativ jumătate de milimetru, rotiferele trăiesc de obicei într-un mediu cu apă dulce.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *