Clujul a devenit unul dintre cele mai cunoscute centre din Europa Centrală și de Est în domeniul transplantului renal. Reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj afirmă că medicii clujeni sunt pregătiți să efectueze și alte tipuri de transplant. Aceste afirmații au fost luate în serios de Consiliul Județean Cluj, care a decis să construiască cel mai mare Centru Integrat de Transplant din această parte a Europei.

Clujul este cunoscut în domeniul transplantului renal datorită medicilor care compun echipa Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal. Până acum, acești medici au efectuat peste 2.000 de astfel de intervenții. Media anuală este de 130 de persoane transplantate. Calitatea muncii acestor medici este recunoscută la nivel internațional.

Însă experții Universității de Medicină și Farmacie din Cluj afirmă că există în Cluj medici care pot efectua și alte tipuri de transplant, adică de cord, hepatic și pulmonar. În aceste condiții, Consiliul Județean Cluj a decis să investească în cel mai mare Centru Integrat de Transplant din această parte a Europei. Noul centru va avea 300 de paturi. El ar urma să fie construit pe un teren de 1,5 hectare de pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca, în apropierea Spitalului de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”.

Contractul pentru proiectarea noului centru de transplant, în valoare de 3,2 milioane de euro, a fost câștigat de o asociere care include arhitecți din Transilvania și din Catalonia. Lucrările efective ar urma să înceapă din anul 2022. Valoarea estimată a lucrărilor este de 90 de milioane de euro, însă suma exactă va fi stabilită după o licitație internațională. Proiectul ar urma să fie finanțat deopotrivă din fonduri europene, guvernamentale și locale.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *