Dacă JR și Bobby Ewing – eroii din serialul Dallas – ar trăi în zilele noastre, și-ar înlocui puțurile de petrol cu turbine eoliene? Nu vom ști probabil niciodată, dar sigur este că un alt Bobby, tot din Texas, a făcut acest lucru, undeva lângă San Angelo, la patru ore de mers cu mașina spre vest de Dallas, transmite RFI România.

Bobby Helmers a descoperit, chiar dacă destul de târziu, că resursele naturale locale nu se găseau doar în sol. În 2007, s-a decis să investească în sectorul energiei eoliene, o premieră pentru familia sa. De atunci afacerea prosperă, pentru că aici vântul bate constant.

Astăzi, Helmers, în vârstă de 79 de ani, ascultă șoaptele lamelor turbinelor care taie aerul, formând un cerc de 120 de metri în diametru. Încă nu-i vine să creadă cât de puțin zgomot emit acestea.

În urmă cu trei ani, muncitorii astupau cele nouă puțuri de petrol de pe domeniul său. În fiecare dimineață trecea pe lângă oamenii care lucrau la ridicarea celor șase turbine eoliene imense care domină acum proprietatea.

Ranchul cowboy-ului este deținut de familia soției sale Sandra de trei generații. „Pălăriile Stetson și caii au fost înlocuite acum cu șepci și camionete”, glumește el.

Împreună cu un angajat, cuplul crește 125 de vaci brangus, o rasă hibridă, încrucișare între angus (o specie cunoscută pentru carnea sa fragedă) și brahman (renumită pentru rezistența sa la căldură).

Cu toate acestea, astăzi, jumătate din cifra de afaceri operațională provine din turbine eoliene.

La câțiva kilometri depărtare, într-o mică clădire amplasată între ienupări și cactuși, Kevin DeFoor, în vârstă de 48 de ani, conduce o echipă de zece muncitori însărcinați cu întreținerea parcului eolian cu 76 de turbine, care include și ferma lui Bobby și Sandra Helmers.

”Regiunea s-a dezvoltat datorită agriculturii, creșterii animalelor și extragerii petrolului”, spune Kevin, care este angajat al gigantului energetic francez Engie, cel care exploatează parcul eolian de aici.

Statul Texas, cunoscut pentru resursele sale petroliere, a investit puternic la începutul anilor 2000 pentru a deveni astăzi primul producător național de energie eoliană și al doilea de energie solară.

Anunțurile recente ale lui Joe Biden în legătură cu o tranziție spre energie regenerabilă nu pot fi decât binevenite.

“În mod contrar, guvernatorul George W. Bush (1995-2000) și succesorul său Rick Perry (2000-2015) au dorit ca Texasul să fie exclusiv stat petrolier. Au vrut ca acesta să fie statul tuturor energiilor”, spune Joshua Long, profesor și specialist în protecția mediului la Universitatea Southwestern, lângă Austin.

A trecut mult timp de când energiile fosile și regenerabile coexistă în Texas iar Bobby Helmers a trecut de la petrol la energie eoliană nu din convingerea ecologistă ci mai degrabă pentru că pompele de petrol nu mai aduceau profit.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *