Producătorul de vaccinuri anti-Covid-19 a redus la jumătate volumul serurilor livrate în această săptămână în țările UE, printre care și România, anunță agenția Reuters.

Pentru săptămâna aceasta, România a primit doar 50% din volumul planificat, iar restul va fi alocat treptat până la finalul lunii martie. Ritmul normal al livrărilor va fi reluată de săptămâna viitoare, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, potrivit RFI România.

Și Polonia s-a confruntat cu o situație similară, primind luni 176.000 de doze de vaccin, o scădere de aproximativ 50% față de cantitatea așteptată, conform autorităților.

Și guvernul ceh se pregătește pentru disfuncționalități față de ultimele săptămâni, încetinind ritmul campaniei de vaccinare, chiar când se pregătea să înceapă administrarea dozei de rapel.

”Trebuie să ne așteptăm ca va fi o reducere la numărul de programări pentru vaccinare în următoarele trei săptămâni”, a spus joi ministrul Sănătății, Jan Blatny, în timp ce livrările de vaccin Pfizer au scăzut cu aproximativ 15% în această săptămână și vor scădea cu până la 30% în următoarele două săptămâni.

Deocamdată, Pfizer și partenerul său german BioNTech au refuzat să facă noi declarații pe acest subiect, după ce săptămâna trecută cele două companii anunțaseră o reducere a livrărilor în perioada în care își întăresc capacitatea de producție în Europa.

Câteva țări europene spun că pot gestiona situația, cum ar fi Norvegia, care are un stoc de urgență și va continua să administreze dozele de vaccin conform planificării.

Același producător american a anunțat Bulgaria și Polonia că va înlocui dozele lipsă, potrivit unor oficiali de rang înalt.

Institutul Serum din Danemarca a declarat că scăderea cu 50% a vaccinărilor în această săptămână va însemna cu 10% mai puține vaccinuri administrate în primul trimestru.

Guvernele din regiune deja se resimt din cauza reducerii livrărilor, iar oficialii spun că reducerile subminează eforturile lor de inoculare a cetățenilor și de a limita răspândirea virusului care a ucis peste două milioane de persoane.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *