În fiecare minut, în Europa, moare o persoană de cancer bronho-pulmonar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

În lume, la fiecare 18 secunde, un pacient cu acest tip de cancer moare. Doar unul din 5 pacienți supraviețuiește încă 5 ani de la diagnosticare, iar diagnosticarea, din păcate, se face în stadii tardive, spune dr. Mărioara Șimon, medic pneumolog bronholog la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj, în emisiunea Doctor online, realizată de Bianca Pădurean, pe Via Cluj TV.

Doar 15% dintre cazurile de cancer bronho-pulmonar apar la nefumători, spune prof. univ. dr. Tudor Ciuleanu, oncolog la Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Aproximativ 40% dintre cazurile de cancer bronho-pulmonar sunt diagnosticate tardiv, în stadii avansate, cu metastaze.

”Din păcate, din cauza atenției sporite pe care trebuie să o acordăm pacienților cu COVID, pacienții cu boli cronice au avut de suferit”, a spus medicul Mărioara Șimon.

”Potrivit datelor noastre, care sunt similare celor din Franța, de la Institutul Gustave Roussy, (ei au avut acolo 137 de cazuri depistate într-o lună, noi am avut vreo 44 în prima lună, acum am ajuns la vreo 70, depistate active, adică înainte de internare, pentru a-i putea izola și trata corespunzător și să nu le facem tratamentele oncologice dacă au infecție activă) – observația a fost că NU, infecția cu COVID NU a fost mai gravă la pacienții care au cancer decât la populația generală, mortalitatea a fost aceeași”, a declarat la Doctor online prof. univ dr. Tudor Ciuleanu.

Mai multe despre noile tratamente ale cancerului bronho-pulmonar aflați urmărind intergral emisiunea “Doctor online”. Emisunea este realizată cu sprijinul Roche România.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *