Clonarea animalelor a devenit, în ultimii ani, o industrie înfloritoare, care se dezvoltă mai ales cu banii celebrităților care doresc să obțină copii cât mai bune ale animalelor lor de casă preferate. Există, în Statele Unite și Coreea de Sud, start-up-uri care realizează clone ale unor animale, pentru sume cuprinse între 60.000 și 100.000 de dolari.

Printre celebritățile care și-au clonat câinii preferați se numără Barbara Streisand, Barry Diller sau Diane von Furstenberg. Există și magnat texan, Alan Meeker, care a clonat până acum peste 100 de cai de rasă, pe care îi vinde cu 80.000 de dolari americani.

Un veterinar de la Universitatea Cornell, Doug Antczak, atrage însă atenția că este vorba de copii rezonabile ale animalelor ”originale”, nu de duplicate perfecte. Însă acest lucru nu le împiedică pe celebritățile bogate să plătească în continuare facturile companiilor care oferă servicii de clonare. Aceste celebrități păstrează doar clonele care le plac cel mai mult, pentru că multe dintre clone sunt obținute cu diformități sau cu boli, astfel că sunt eutanasiate imediat.

Mai mult, Departamentul American al Agriculturii a aprobat utilizarea în consum a laptelui și cărnii animalelor obținute prin clonare. Și aceasta pentru că mulți fermieri preferă să cloneze un exemplar reușit de animal, decât să obțină unul prin reproducere obișnuită.

În Uniunea Europeană, abordarea acestei probleme este diametral opusă. Parlamentul European a interzis clonarea animalelor de fermă, în anul 2015. Motivul este reprezentat de suferințele de ndescris de care au parte cele mai multe dintre animalele clonate. Studiile științifice arată că 96 la sută dintre clone suferă de boli, malformații și au o incidentă foarte mare a cancerului.

Primul animal a fost clonat în anul 1997, de către sir Ian Wilnut. Este vorba de o oaie numită Dolly. În acest context, a izbucnit o întreagă dispută. Sunt lideri mondiali care au ridicat probleme etice și morale. Vaticanul, de exemplu, se opune clonării, pe considerentul că va apărea tentația clonării umane. Deocamdată, acest subiect este tabu pentru toți liderii responsabili.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *