Campania pentru alegerile prezidenţiale a început sâmbătă. Sunt 14 candidaţi la funcţia de şef al statului, dar şi o serie de noutăți: pentru prima dată, românii din străinătate pot vota pe parcursul a trei zile sau prin corespondenţă, potrivit RFI România.

În diaspora vor putea vota chiar 10.000 de cetăţeni într-o singură secţie de votare  – promite președintele Autorității Electorale. Sunt deja peste 400 de secții înființate în străinătate, unde vor ajunge nu mai puțin de patru milioane de buletine de vot.

„Efortul a fost nu numai fizic şi logistic pentru a înfiinţa secţii de votare, ci şi financiar (…) s-au simplificat procedurile de votare, astfel încât să ne asigurăm că pot să voteze cu mult mai mulţi cetăţeni şi nu va mai fi o legendă că 3.000 de cetăţeni au votat într-o singură zi. Credeţi-mă, după estimările noastre pot să voteze chiar 10.000 de cetăţeni într-o singură secţie de votare pe acest proces simplificat şi tehnologizat la care pot vota nouă oameni în acelaşi timp, nu mai semnează decât electronic, nu mai sunt înscrişi de nimeni într-o listă pe hârtie, ci sunt înregistraţi, iau buletinul de vot, intră în cabină, se întorc”  – a declarat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Pentru că au fost solicitări și pentru că se preconizează o prezență consistentă în anumite localități, au fost înființate până acum 444 de secții de votare. Autoritățile dau asigurări că procesul va decurge fără probleme și în situațiile în care tabletele vor avea defecțiuni tehnice sau își vor pierde conexiunea la internet.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 10 noiembrie. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi, va fi organizat al doilea tur de scrutin în 24 noiembrie, la care participă primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *