Vicepreşedintele PNL, deputatul de Cluj, Adrian Oros, îl acuză pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, că ar dori să fraudeze referendumul pe tema Justiţiei. Acesta a fost convocat de preşedintele României, Klaus Iohannis, în data de 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, potrivit ClujToday.ro.

 

”Proiectul de Ordonanţă pregătit de PSD împreună cu preşedintele pus de Dragnea la Autoritatea Electorală Permanentă, are scopul clar de a manipula şi a frauda votul din 26 mai. Ordonanţă care are ca obiectiv modificarea legislaţiei electorale, în special în ceea ce priveşte referendumul, încalcă prevederile constituţionale, principiile democraţiei şi calcă în picioare drepturile fundamentale ale românilor.

Prevederea privind interzicerea autorităţilor publice să se implice în campania pentru referendum este introdusă în mod deliberat, pentru a nu permite Preşedintelui României să se implice în campanie la referendum, iar motivarea penibilă este legată de un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, care într-adevăr face o referire la interdicţie, dar foloseşte sintagma Autorităţilor Administraţiei Publice, care sunt implicate în organizarea referendumului, adică este legată strict de Guvern. PSD încearcă să-l cenzureze pe Preşedintele României, care este iniţiatorul acestui referendum şi care are dreptul constituţional de a fii implicat. PSD nu dă nici două cepe degerate pe acest drept fundamental, pe libertatea de exprimare şi arată că, sunt gata şi sunt în stare să cenzureze pe orice cetăţean român, privitor la orice fel de problemă din societatea românească”, spune Adrian Oros.

 

Parlamentarul clujean este nemulţumit şi de prevederile legate de cvorumul necesar pentru validarea referendumului. ”A doua prevedere care este, de asemenea, gravă, este modificarea cvorumului la referendum prin introducerea acestui cvorum a cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate. Această prevedere, conform unei decizii CCR din 2013, este neconstituţională. Decizia spune foarte clar că, orice modificare, care se adoptă cu mai puţin de un an înainte de un referendum, este neconstituţională.

 

O a treia prevedere, introdusă în mod parşiv în cuprinsul proiectului de Ordonanţă, cu scopul de a inhiba votul cetatenilor la referendum, este legată de introducerea unei proceduri complet stupide, conform căreia preşedintele fiecărei secţii de votare trebuie să-i întrebe pe cetăţeni dacă votează şi la referendum şi la europarlamentare.

Este clar că, în condiţiile în care preşedinţii secţiilor de votare sunt desemnaţi cu o posibilă implicare a AEP-ului, care este condus de un taliban PSD-ist, mulţi dintre ei, probabil ocupă şi funcţii publice in administratie, această întrebare poate fi pusă într-un asemenea mod, care poate să-l determine pe cetăţean să nu ia buletin de vot la referendum.

 

Deasemenea, nu este clar deloc ce se va întâmpla cu monitorizarea prezenţei la vot în timp real, pe parcursul procedurii de votare, atât pentru europarlamentare cât şi pentru referendum  şi deasemenea, nu se ştie în ce măsură va funcţiona sistemul de alertă pentru votul multiplu. Există clar intentia si posibilitatea apariţiei votului multiplu şi deasemenea, pot apărea orice forme de manipulare în ceea ce priveşte prezenţa la vot şi întrunirea cvorumului”, mai afirmă Adrian Oros.

 

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *