În 14 martie 1881, cu votul unanim al deputaților și senatorilor, România era proclamată Regat, iar Carol I era proclamat Rege. Ridicarea României la rangul de Regat avea sprijinul întregii elite politice. Însă proclamația ar fi trebuit să fie votată solemn în data de 10 Mai. Parlamentarii s-au grăbit însă să facă acest lucru în urma unei dispute între liderul conservator Titu Maiorescu și liberalii aflați la guvernare.

România și-a dobândit independența deplină după războiul purtat împotriva Imperiului Otoman în anii 1877 – 1878. Cel care a condus armata română pe câmpul de luptă a fost însuși Principele Domnitor Carol I. În urma războiului, România nu și-a dobândit doar independența, ci și provincia Dobrogea. A pierdut, în schimb, trei județe din sudul Basarabiei, anexate de Rusia. Imediat după semnarea tratatelor de pace care au pus capăt conflictului, Parlamentul i-a oferit lui Carol I apelativul de ”Alteță Regală”. Au urmat o serie de evenimente care au consolidat Dinastia. În lipsa unui moștenitor direct, Carol I a încheiat Pactul de Familie, prin care fiul fratelui său mai mare, Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, devenea Principe Moștenitor al României. Acesta era viitorul Rege Ferdinand I.

În acest context, în anul 1881, a apărut ideea de a proclama România Regat. Carol I ar fi vrut ca acest lucru să se întâmple solemn în 10 Mai, atunci când românii aniversau urcarea sa pe tron, precum și proclamarea independenței. Liderii politici l-au convins apoi ca proclamarea Regatului să aibă loc de ziua de naștere a Suveranului, în 8 aprilie. Însă, în cele din urmă, acest lucru s-a întâmplat mai devreme, în 14 martie. Nu a existat un motiv anume, ci doar o dispută parlamentară dură din 13 martie. Aflat în Opoziție, liderul conservator Titu Maiorescu i-a acuzat pe liberali că vor să instaureze republica. În replică, o zi mai târziu, liderii liberali au introdus o moțiune adoptată în unanimitate de parlamentari prin care România devenea Regat.

Citiți mai multe pe Clujtoday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *