În data de 9 ianuarie 1873, în Marea Britanie, se stingea din viață Napoleon al III-lea. Împăratul trăia în exil după o înfrângere catastrofală în fața Prusiei, care i-a adus șase luni de prizonierat și care a provocat pierderea Alsaciei și Lorenei, anexate de noul imperiu german. Napoleon al III-lea contribuise în mod substanțial la schimbarea hărții Europei, însă singurul său succes diplomatic major a fost crearea României moderne.

Louis Napoleon sau Napoleon al III-lea s-a născut în anul 1808. Tatăl său, Louis Bonaparte, era fratele primului împărat francez, Napoleon, și Rege al Olandei. În 1815, după abdicarea lui Napoleon I, și Regele Olandei a plecat în exil.

Louis Napoleon a fost educat în Elveția și Germania, apoi s-a stabilit în Italia, unde s-a implicat în mișcarea revoluționară a carbonarilor. A fost nevoit să fugă din Italia în 1831, pentru a nu fi arestat. A ajuns în Franța, unde a fost arestat și trimis în Anglia. Din 1832, el era considerat drept moștenitorul legitim al lui Napoleon I.

În 1836, la Strasbourg, Louis Napoleon a încercat să dea o lovitură de stat. A fost arestat din nou și trimis în exil, în Statele Unite ale Americii și, apoi în Elveția. În 1840 a încercat o nouă lovitură de stat, la Boulogne. Din nou a fost arestat și, de această dată, condamnat la închisoare pe viață. A evadat în 1846 și a ajuns în Anglia, apoi s-a întors în Franța după izbucnirea Revoluției de la 1848.

După detronarea regelui Louis-Philippe, Louis Napoleon a fost ales deputat în Adunarea Constituantă, iar în decembrie 1848 a fost ales drept primul președinte al Franței. Însă în decembrie 1851, Louis Napoleon a dat o lovitură de stat. El a devenit principe-președinte cu puteri dictatoriale. Un an mai târziu, în 2 decembrie 1852, a fost încoronat ca împărat. Erau exact 48 de ani de la încoronarea unchiului său, Napoleon I.

Citiți mai multe pe Clujtoday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *