Exact acum un an se stingea din viață Regele Mihai I al României. Este vorba de o personalitate care a marcat profund cursul istoriei europene. Mulți istorici consideră că datorită lui Transilvania de Nord aparține acum României. Alții subliniază că Regele Mihai I a scurtat durata Celui de-al Doilea Război Mondial cu șase luni și a salvat astfel sute de mii de vieți omenești. Însă dincolo de părerile istoricilor, rămâne o certitudine matematică: Regele Mihai I este singurul om din istorie care a supraviețuit 90 de ani propriei sale încoronări.

Regele Mihai I a venit pe lume în 21 octombrie 1921. Era fiul Principelui Carol al României și al Principesei Elena a Greciei și Danemarcei. Mariajul părinților săi a fost scurt și plin de tensiuni. În anul 1925, Carol a decis să renunțe la drepturile sale dinastice și a rămas în străinătate, alături de amanta sa, Elena Lupescu. Drept urmare, în 1926, Mihai al României a fost proclamat drept Principe Moștenitor. Un an mai târziu, el devenea Regele României, ca urmare a decesului bunicului său, Regele Ferdinand I.

Vreme de trei ani, Mihai I a domnit ajutat de un Consiliu de Regență. Prima domnie a lui Mihai I s-a încheiat în iunie 1930, când tatăl său a revenit în România și s-a proclamat Rege sub numele de Carol al II-lea. Mihai al României s-a văzut detronat de propriul său tată și lipsit de mama sa, care a fost trimisă în exil.

Domnia lui Carol al II-lea a durat 10 ani. Începută cu mari speranțe, ea s-a transformat într-o tragedie. În 1940, în contextul prăbușirii aliaților tradiționali ai României în Cel de-al Doilea Război Mondial, Carol al II-lea a fost nevoit să renunțe la Basarabia, Bucovina de Nord, Transilvania de Nord și Cadrilater. În septembrie 1940, l-a numit prim-ministru cu puteri dictatoriale pe generalul Ion Antonescu. Acesta l-a silit pe Carol al II-lea să abdice, iar Mihai I a redevenit Rege. Însă Regele Mihai I nu avea decât un rol decorativ. Întreaga putere era concentrată în mâinile dictatorului Ion Antonescu, care a decis, de unul singur, în 1941, intrarea României în război împotriva URSS. Regele Mihai I și Regina-Mamă Elena au aflat de intrarea în război de la BBC.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *