Un moment de comuniune între ortodocși și catolici a avut loc în această dimineață de Sfântul Andrei în catedrala greco-catolică Schimbarea la Față din Cluj. Eminența Sa cardinalul Francisco Monterisi, care este Marele Prior al Academiei Internaționale a Sfântului Maurițiu, și mitropolitul ortododox al Clujului, Înalt Prea Sfinția Sa Andrei Andreicuț, au luat parte la liturghia oficiată de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Prea Sfinția Sa Florentin Crihălmeanu, care este și el Mare Prior pentru Transilvania al Academiei Internaționale a Sfântului Maurițiu, potrivit ViaCluj.tv.

Cardinalul Francisco Monterisi îl reprezintă pe Sfântul Părinte, Papa Francisc, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. În catedrala greco-catolică, PS Florentin Crihălmeanu i-a dăruit IPS Andrei Andreicuț, cu prilejul onomasticii, o icoană care îi reprezintă pe Sfinții Petru și Andrei îmbrățișați. Icoana este copia unei alte icoane, dăruite Papei Paul al VI-lea de către Patriarhul Ecumenic al Constantinopolelui Athenagoras, cu prilejul reconcilierii dintre catolici și ortodocși, care a anulat Marea Schismă din 1054. Sfântul Petru este simbolul Bisericii Catolice, iar Sfântul Andrei este asumat ca simbol de lumea bizantină, ortodoxă și greco-catolică. La finalul liturghiei, PS Florentin Crihălmeanu a decorat diferite personalități clujene, iar apoi o serie de reprezentanți ai Clujului au fost primiți în Academia Internațională a Sfântului Maurițiu. Aceasta este un ordin cavaleresc catolic.

Printre cei care au primit diplome se numără vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, fostul vicepremier Vasile Dîncu sau medicul neurolog Ioan Florian. La ceremonie a asistat și deputatul PNL Adrian Oros.

Tot azi, ierarhii catolici și ortodocși au dezvelit statuile episcopului ortodox Nicolae Ivan, mitropolitului ortodox Bartolomeu Anania și cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu. Acesta din urmă a fost cel care a vestit la Alba Iulia, în 1 Decembrie 1918, Rezoluțiunea Unirii Transilvaniei cu Regatul României.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *