Un nou scandal a izbucnit la Compania Naţională a Imprimeriilor (CNI) Coresi, entitate de stat aflată în subordinea Ministerului Culturii. Potrivit unui document înregistrat la cabinetul fostului ministru, George Ivaşcu, sindicatele au cerut demiterea directorului companiei de stat. Acesta ar putea fi înlocuit, cu atât mai mult cu cât situaţa de la compania de stat se află în atenţia procurorilor, după cum spun surse din anturajul fostului ministru.

 

Iată extrase din documentul înregistrat zilele trecute la Ministerul Culturii. ”Problemele la CNI Coresi SA au aparut in anul 2012 odata cu numirea domnului Ilie Marius Bogdan in functia de director general interimar de catre domnul Puiu Hasotti ministrul Culturii din acea vreme, desemnare care a fost nelegala, conform raportului Corpului de Control al Primului Ministru. Din pacate acest director nu a facut nimic bun pentru companie fiind preocupat de la inceput de distrugerea acesteia, sens in care a recurs la toate mijloacele. Concret, in momentul in care noi, ca sindicate, am simtit pericolul pierderiii locurilor de munca si a distrugerii patrimoniului companiei, impreuna cu BNS, sprijiniti de domnul presedinte Dumitru Costin, am luptat din rasputeri pentru a opri jaful gruparii de tip mafiot instalate la CNI Coresi”, afirmă reprezentanţii sindicatelor.

Au existat autorităţi care au dorit să oprească vânzarea bunurilor, însă, potrivit documentului înregistrat la Ministerul Culturii, ”filiera mafiota condusa de Ilie Marius Bogdan a refuzat sa plateasca contributiile la stat, motiv pentru care compania a intrat in insolventa in luna octombrie 2013, tot nelegal, conform raportului Corpului de Control al Primului Ministru. In noua situatie, fiind numit si administrator special, Ilie Marius Bogdan  a vandut sediul Sucursalei Imprimeriei Oltenia Craiova, situat in central municipiului  Craiova, cu toate dotarile si utilitatile necesare, fara licitatie, prin negociere directa, la un pret subevaluat, unei firme nou infiintate, care la randul sau a revandut la Kaufland la un pret mult mai mare, diferenta fiind pierderea CNI Coresi. Pretul de vanzare a fost de 94 euro metru patrat, iar pentru terenul nou cumparat, care este situat la marginea Craiovei,  in panta, langa un cimitir fara utilitati, plin de balarii, a fost achitat un pret de 140 euro metru patrat. Pana la urma, conducerea Ministerului Culturii a inteles pericolul pe care il reprezinta acest individ pentru CNI Coresi, atat referitor la pierderea locurilor de munca cat si referitor la distrugerea patrimoniului. Astfel, la solicitarea sindicatelor, care au aratat abuzurile comise, Ilie Marius Bogdan a fost revocat din functia de administrator special in martie 2016. Totodata, acesta a fost cercetat si inculpat intr-un dosar instrumentat de DNA pentru fapte de coruptie”.

După Ilie Marius Bogdan, conducerea companiei a fost preluată de un manager ineficient, după cum rezultă atât din evaluarea Ministerului Culturii, cât şi după părerea sindicatelor. ”Urmatorul administrator special si director general interimar a fost Marius Cristian Caluti, despre care nu putem spune ca a facut rau intentionat, raul datorandu-se lipsei de implicare si managementului defectuos”, spun sindicatele În această toamnă, fostul ministru George Ivaşcu l-a schimbat din funcţie pe acest manager. Însă noua schimbare nu a fost de bun-augur, potrivit liderilor sindicali. ”In data de 13 septembrie 2018 a fost numit director general interimar si administrator special al CNI Coresi domnul Avramoiu Pavel.  Hotararea intocmita in numele Adunarii Generale a Actionarilor, prin care a fost numit administrator special al CNI Coresi, este semnata de reprezentantul administratorului judiciar Victrix Capital SPRL si de domnul Pavel Avramoiu , fapt ce echivaleaza cu o autonumire in functie si atrage nulitatea absoluta a acesteia.

Dupa numirea in functie, domnul Pavel Avramoiu nu a efectuat niciun act de administrare in vederea realizarii planului de reorganizare si  redresarii  Companiei Nationale a Imprimeriilor Coresi si si-a exprimat, potrivit unor angajati,  intentia de a vinde toate activele din Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca si Oradea in vederea lichidarii companiei, despre care a afirmat in mod repetat ca este “un hoit”.  In acest scop, a blocat efectiv activitatea companiei, emitand o decizie prin care a stabilit ca toate documentele primite de la terti si toate documentele intocmite in cadrul companiei si transmise catre terti, inclusiv de la cele trei sucursale regionale,  se vor derula prin secretariatul CNI Coresi  dupa ce a luat cunostinta de acestea, in calitate de administrator special si director general.  O birocratie inutila si paguboasa avand in vedere ca documentele stau pe masa sa cu zilele pentru rezolutionare sau semnare , chiar peste o saptamana, afectand functionarea operativa a companiei.

Actualul director general interimar si administrator special al CNI Coresi SA, Avramoiu Pavel, a modificat, incepand cu data de 26 octombrie 2018, organigrama societatii nerespectand prevederile HG 96/1999, conform carora  AGA este singurul for care aproba organigrama la solicitarea directorului general. Domnia sa a considerat ca este legal sa fie aprobata organigrama de Avramoiu Pavel, in calitate de  administrator special. Organigrama este insotita de o decizie prin care se poate observa opinia domniei sale.

A considerat ca AGA nu are ce cauta in ecuatie, asa ca a eliminat-o, cum de altfel a procedat si cu functia de director economic, care nu mai exista in organigrama. Potrivit articolului 10 aliniatul 2 din Legea 82/1991, (Legea Contabilitatii ), contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre un director economic, contabil sef sau o alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii superioare economice si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii. Sa nu cunoasca acest fapt domnul Avramoiu Pavel, care este de profesie economist? In schimb, a introdus in organigrama un post de director comercial, caruia i-a atribuit un salariu de peste 10.000 de lei. A mai introdus si trei posturi de consilieri, la care nu cunoastem salariile ce le vor fi acordate. In grila de salarizare din Contractul Colectiv de Munca (CCM) aplicabil, inregistratat la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) nu sunt prevazute functiile de consilier.

Domnul Avramoiu Pavel a scos din spatiul inchiriat firma Carpatica, care isi platea la timp obligatiile, pentru a ocupa acest spatiu, pe care a pus ochii pentru a se instala impreuna cu consilierii. Consideram ca biroul ocupat in prezent de domnul Avramoiu Pavel este mai mult decat suficient, acesta incluzand camera de odihna si baie proprie.  Acest birou urmeaza sa fie ocupat de noul director comercial, caruia i-a mai asigurat o favoare incheind cu el un contract de comodat pentru autoturismul propriu, pentru a-i putea aloca bani din conturile companiei pentru cheltuielile de carburant si piese de schimb.

La singura intalnire pe care a avut-o cu sefii de compartimente, liderii sindicali si directorii de sucursale, domnul Avramoiu Pavel a afirmat ca nu este treaba directorului general interimar si administratorului special sa caute de lucru, adica sa aduca comenzi tipografice.

Dumnealui considera ca acest lucru trebuie sa-l faca fiecare salariat al societatii, drept urmare ducem o lispa foarte mare de comenzi de lucrari.  Totodata,  si-a exprimat dorinta de a desfiinta Controlul Financiar Preventiv, considerand ca este o prostie. In conditiile in care  raportul Corpului de Control al Primului Ministru recent incheiat a constatat, printe alte nereguli, ca trebuie sa existe viza CPF pe fiecare contract.

La intalnirea respectiva, domnul Avramoiu a mai afirmat ca este prieten cu fostul administrator special si director general interimar, Ilie Marius Bogdan, si ca el nu o sa caute de lucru pentru ca a venit sa opreasca activitatea, fiindca CNI Coresi nu este o companie de protectie sociala. I s-a replicat ca noi nu asteptam protectie sociala ci ca vrem sa muncim, dar pentru aceasta e nevoie de comenzi care sa fie aduse in primul rand de administratorul special si directorul general interimar. Domnul Avramoiu s-a exprimat intrigat de ce sunt atatia angajati, de ce sunt atat de multe zile de concediu, de ce este spor de vechime si de fidelitate, de ce se dau salariile la timp, sustinand ca un salariat nu trebuie sa stea mai mult de 5 ani la o firma. Toate acestea dovedesc ca nu cunoaste specificul muncii de tipograf. De exemplu, pentru pregatirea unui tiparitor in policromie e nevoie de minim 4-5 ani pentru a executa lucrari complexe, de calitate, si aceeasi perioada este necesara pentru a executa lucrari de legatorie de arta. 

Toate acestea dovedesc o mentalitate de ciocoi, caracterizata prin aroganta, arbritariu si dispret fata de angajati, carora le pretinde supunere oarba si austeritate, in conditiile in care majoritatea au salariul minim pe economie. Un exemplu in acest sens este faptul ca directorului economic al companiei i-a desfintat postul pentru motivul ca i-a cerut sa respecte legea, afirmand ca el este Legea si Dumnezeu la Coresi. Un alt exemplu este faptul ca a fost la Craiova cu intentia sa vanda noul sediu al sucursalei, iar dupa cateva zile l-a sunat pe directorul acesteia sa predea cheile de la sediu unei persoane cunoscute in zona ca afacerist imobiliar. Noroc ca directorul Sucursalei Imprimeria Oltenia Craiova nu a fost de acord, solicitandu-i sa respecte legea si sa fie intocmite acte in scris.

O alta problema majora pe care dorim sa o semnalam este aceea ca domnul Avramoiu Pavel modifica preturile la comenzile  aflate deja in executare, fapt care atrage nemultumirea clientilor. De asemenea, a invitat clienti la negocieri, dar nu s-a prezentat, deoarece nu are un program fix de 8 ore pe zi, ci de doar 2-3 ore pe zi si niciodata nu se stie la ce ora incepe programul sau. In ultimele zile a dat dispozitie sa fie vandut fierul vechi, fara licitatie sau cereri de oferte, fara sa fie cantarit si fara ca vanzarea sa fie consemnata in acte.

Conform unor informatii aparute in presa, domnul Pavel Avramoiu a fost implicat in perioada 2005-2009, in calitate de director general al Directiei Generale Monitorizare Contracte Postprivatizare din cadrul AVAS, in comiterea unor nelegalitati in cazul SC Fortus S.A Iasi si SC Timpuri Noi S.A. Bucuresti, iar in perioada 2012 – 2017 a vrut sa lichideze cu orice pret SC World Center SA Bucuresti, in calitate de administrator special si director general interimar, dar a fost schimbat din aceste functii pentru incalcarea mandatului.

Faptul ca toate aceste masuri si dispozitii paguboase au fost luate in decursul a nici doua luni de la numirea sa dovedeste ca domnul Avramoiu Pavel a devenit un real si mare pericol pentru CNI Coresi, motiv pentru care solicitam demiterea sa. Orice secunda, minut, ora sau zi in plus la conducerea companiei constituie un pericol grav pentru redresarea acesteia, pastrarea locurilor de munca si salvarea patrimoniului, fiind evident ca avem de a face cu un asasin economic”, mai afirmă liderii sindicali.

Ei mai susţin că firma de stat poate fi redresată. ”Sindicatele au sustinut  intotdeauna ca CNI Coresi nu este falimentara si ca se poate redresa, dovada in acest sens fiind redresarea Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj. La data de 13 mai 2016 aceasta sucursala avea o pierdere lunara de 90.000 lei si datorii mari, dupa cum urmeaza: 305.000 lei pentru hartie, peste 200.000 lei pentru energie electrica si gaze naturale si peste 60.000 lei pentru materii prime si materiale tipografice. Pe ultimele patru luni din acest an, Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj are un profit de 123.000 lei, iar datoriile susmentionate au fost platite, fiind asigurate comenzi ferme pe aproape un an inainte. Pe de alta parte, Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj participa activ la diverse actiuni organizate in judetul Cluj si in alte judete. De exemplu, a executat pentru Prefectura judetului Cluj si Primaria Municipiului Cluj Napoca materialele necesare referendumului national organizatat in 6-7 octombrie 2018, a tiparit materiale cu ocazia Olimpiadei Internationale de Matematica desfasurata la Cluj-Napoca si a castigat, din  mai multe oferte, tiparirea a 10.000 de exemplare din cartea “100 de poeme de Mihai Emineascu”, din care au citit participantii la actiunea “Marea Lectura”, organizata cu prilejul Targului International de Carte Transilvania”, mai afirmă liderii sindicali.

Potrivit unor surse din conducerea BNS, liderii sindicali îi vor cere noului ministru al Culturii, Daniel Breaz, să îl demită pe directorul CNI Coresi. 

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *