În data de 29 octombrie 1948, la ora 01.00 noaptea, una dintre cele mai importante personalități din România, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, era arestat de comuniști. Arestarea sa făcea parte din planul comuniștilor de a suprima Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Arestarea lui Iuliu Hossu venea la 30 de ani de la momentul în care înaltul ierarh vestea mulțimii adunate la Alba Iulia decizia Unirii Transilvaniei cu Regatul României.

Povestea lui Iuliu Hossu a început în satul natal, Milașul Mare, unde tatăl său era preot. De-a lungul timpului, a fost școlit în satul său, apoi la Reghin, Târgu-Mureș și Blaj, pentru ca mai târziu să fie trimis să studieze la Roma. În 1906, a primit titlul de doctor în filosofie, iar în 1910 a obținut titlul de doctor în teologie. În 27 martie 1910, a fost hirotonit preot la Roma, de către unchiul său, episcopul Vasile Hossu. A activat pentru început în cadrul Episcopiei de Lugoj, apoi a cerut să servească drept preot militar în timpul Primului Război Mondial. În martie 1917, a fost numit episcop de Gherla în locul unchiului său, Vasile Hossu.

În 1 Decembrie 1918, Iuliu Hossu a fost cel care a vestit celor 100.000 de români strânși la Alba Iulia rezoluția de Unire a Transilvaniei cu Regatul României. În perioada interbelică, Iuliu Hossu s-a bucurat de prețuirea Regelui Ferdinand I al României și a devenit senator de drept. Iuliu Hossu a devenit, în acea perioadă, episcop de Cluj-Gherla, după ce scaunul episcopal a fost mutat de la Gherla la Cluj.

În perioada Cel de-al Doilea Război Mondial, el a fost liderul spiritual al românilor din Transilvania de Nord, care ajunseseră din nou sub ocupația maghiară. De asemenea, a salvat mulți evrei clujeni de deportarea în lagărele naziste ale morții, în 1944.

Aflați mai multe de pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *