Cea mai mare cooperativă a fermierilor olandezi vrea să sprijine dezvoltarea fermelor românești axate pe producția de lapte. Proiectul a atras și sprijinul financiar al unei companii private. Cooperativa Royal FrieslandCampina din Olanda se bucură de Înaltul Patronaj al Familiei Regale Olandeze, iar proiectul sprijinirii fermelor românești vizează rentabilizarea lor. Proiectul a fost lansat în satul clujean Viișoara.

Cea mai mare cooperativă din Olanda, care reunește 19.000 de fermieri, a trimis în România o echipă formată din trei dintre cei mai experimentați crescători de vaci de lapte din Regatul Țărilor de Jos. Aceștia vor evalua 60 de ferme din România și vor alcătui rapoarte care vor conține recomandări care vizează creșterea rentabilității fermelor românești. Fermele incluse în program vor fi monitorizate timp de un an, pentru a vedea modul în care reușesc să își îmbunătățească parametrii. ”Monitorizarea vizează triada rasă – casă – masă, adică fermierii olandezi vor verifica rasele de vaci de lapte, condițiile din grajduri și hrana pe care o consumă animalele”, spune reprezentantul unei firme care procesează laptele și care susține financiar acest proiect, Cornel Cărămizaru.

Prima fermă vizitată a fost cea din Viișoara, deținută de familia Onișor. Această fermă funcționează în spațiul fostului CAP, are peste 600 de capete de vite și valorează câteva milioane de euro. ”Începutul a fost unul dificil”, spune directorul fermei, Ovidiu Onișor.

Inițiativa fermierilor olandezi este susținută de guvernele din Olanda și din România. Proiectul de cooperare ar putea fi extins pe viitor și în alte ferme, dacă va da rezultatele scontate.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *