România se pregătește să exploateze gazele naturale din Marea Neagră.

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, în calitate de for decizional, proiectul care stabilește măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 de abţineri, scrie CT100.ro.

Legea care a trecut de Senat a fost modificată fundamental în Camera Depuaților. Schimbările sunt considerate de către specialiști benefice pentru statul român, dar conțin și o hibă extrem de importantă, un adevărat călcâi al lui Ahile. Ne referim aici la exportul pe profit, care nu este reglementat. Se poate ajunge, astfel, la adevărate aberații economice, cu s-a întâmplat cu celebrul caz al olandezilor de la Van Oord, care au încasat în România circa un miliard de lei, dar au raportat pierderi totale de 202.696.364 lei. Cu alte cuvinte, aproape un sfert din cifra de afaceri. Mai mult, Van Oord România nu a avut, în vremurile cele mai bune, mai mult de 40 de angajați. În 2017, aceasta a plătit, în medie, numai cinci oameni.

Cu ce s-a ales statul român pentru că a încredințat lucrări de 1 miliard de lei acestei firme olandeze? Dacă răspundeți „cu praful de pe tobă” sunteți optimiști.

Să ne întoarcem la exploatarea gazelor din Marea Neagră.

„Este o lege de importanță uriașă. Au fost multe discuții în spațiul public, postări, luări de poziție, puncta de vedere, unele mai intense, altele mai așezate și o să vă prezint schematic diferențele și în final ce câștig are România.Varianta Senatului era prevăzut un credit fiscal cu toată fiscalitatea înghețată. Adică orice înseamnă fiscalitate în România, dacă ar fi survenit vreo modificare plus 15 – 20 de ani, companiile offshore nu trebuiau să plătească nimic. În același timp, impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat. Al treile obiectiv, ce cantitate de gaze din Marea Neagră rămâne disponibilă pentru piația românească. În varianta Senat 100% contracte bilaterale, înseamnă că încheie contracte, fără ca statul român să știe. Noi avem și acum o diferență de cantitate de gaze necesară pentru a ne acoperi necesarul actual al consumului de gaze din România, practice o dependență față de ruși, din păcate producția de offshore este în scădere. Deci diferența necesarul crestea dependența față de ruși. Acum vă spun ce o să fie în varianta Camerei Deputaților, care va fi votată azi. Creditul fiscal se elimină. Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimenare. Asta înseamnă 6,28 miliarde de dolari pe care le încasează statul român, iar la asta se adaugă alte sume. Statul român va câștiga 40 de miliarde de dolari minim. A fost o falsă discuție în spațiul public, și miza nu era redevența. Ea e prinsă în acordul petrolier cu aceste companii din 2008. Ce am prins noi în varianta de la Camera Deputaților pe care o vom vota astăzi. Creditul fiscal se elimină. Impozit pe veniturile suplimentare. S-a luat prețul de bază 71 lei pe megawatt oră și s-a pus un impozit pe diferență, de la 41 de lei pe megawatt oră se impozitează cu 3%. Înseamnă 24,87 miliarde lei. Înseamnă 6,28 miliarde dolari pe care le încasează statul român.(…) Jumătate din producția de gaze va fi tranzacționată pe piața din România. Asta înseamnă independență energetică. Introducem la Cameră sumele încasate din revedențe și impozite suplimentare vor alimenta fondul special creat prin ordonanța parteneriatului public-privat.”, a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat că vor fi introduse sumele încasate din revedenţe şi impozite suplimentare, care vor alimenta fondul special creat prin ordonanţa parteneriatului public-privat.

„A fost o falsă discuţie în spaţiul public, şi miza nu era redevenţa. Ea e prinsă în acordul petrolier cu aceste companii din 2008. Ce am prins noi în varianta de la Camera Deputaţilor pe care o vom vota astăzi. Creditul fiscal se elimină. Impozit pe veniturile suplimentare. S-a luat preţul de bază 71 lei pe megawatt oră şi s-a pus un impozit pe diferenţă, de la 41 de lei pe megawatt oră se impozitează cu 3%. Înseamnă 24,87 miliarde lei. Înseamnă 6,28 miliarde dolari pe care le încasează statul român.(…) Jumătate din producţia de gaze va fi tranzacţionată pe piaţa din România. Asta înseamnă independenţă energetică”, a mai spus Dragnea.

Cu riscul de a fi acuzați de naționalism, subliniem că este fundamenta ca statul român, în această afacere, ca de altfel în toate, să urmărească foarte atent modul în care multinaționalele își exportă profitul în țara mamă. Revenind la Van Oord, ne vine greu să credem că olandezii au licitat lucrări de 1 miliard de lei știind că vor pierde peste 200 de milioane. În logică există un principiu, briciul lui Occam, care spune că, dacă o problemă are două explicații, cea mai simplă este cea adevărată? Ce credeți, în acest caz: 1. olandezii pur și simplu sunt niște afaceriști atât de stupizi încât pierd 200 de milioane de euro? Sau 2: olandezii au știut cum să facă încât, din punct de vedere contabil, să pară că au pierderi, iar adevăratele profituri au zburat spre locuri sigure?

Este de datoria statului român să se asigure că astfel de „afaceri” nu se vor mai face în România. Am spus „afaceri”? Suntem indulgenți: astfel de golănii. Într-o afacere adevărată, toate părțile ar trebui să câștige ceva.

România TREBUIE să reglementeze modul în care multinaționalele își exportă profiturile. Este o chestiune de siguranță națională, pentru că afectează lucrările de mare infrastructură, bugetul de stat și locurile de muncă ale românilor.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *