Orașul Turda a devenit o stațiune care atrage tot mai mulți turiști. Orașul s-a transformat dintr-o așezare industrială poluată într-o comunitate care își pune în valoare patrimoniul istoric și resursele naturale în așa fel încât a devenit cunoscut în întreaga lume. Printre cele mai vizitate obiective turistice din Turda se numără salina și palatul princiar. Anul trecut, oficial, Salina Turda fost cel mai vizitat obictiv turistic din România, iar lacurile sărate de la marginea orașului îi atrag de asemenea pe vizitatori.

Turiștii care ajung la Turda sunt atrași în primul rând de salina care datează din Evul Mediu. Acolo au fost filmate scene din filmul Batman, videoclipuri și a fost organizată chiar și o semifinală a Eurovision. Însă nu doar Salina Turda este un punct de atracție, ci și muzeul de istorie amenajat în clădirea Palatului Princiar, fosta Casă a Cămării de Sare, după cum spune istoricul Horațiu Groza.

Centrul orașului s-a umplut de terase care îi îmbie pe turiștii care își petrec vacanțele la Turda pentru a profita de calitățile tămăduitoare ale apelor sărate.

În Turda, mulți vizitatori sunt atrași și de ruinele castrului roman, de Casa Rațiu, unde a locuit liderul Mișcării Memorandiste din secolul al XIX-lea, sau de biserica romano-catolică în care, pentru prima oară în lume, Dieta Transilvaniei a proclamat, în secolul al XVI-lea, principiul libertății religioase. În apropierea orașului se află Cheile Turzii și Cheile Tureniului, precum și Valea Arieșului, una dintre cele mai frumose zone din Munții Apuseni.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *