În 5 iunie 1933, Corneliu Zelea Codreanu înființa partidul ”Totul pentru Țară”, expresia politică a unei organizații fasciste și totalitate, Mișcarea Legionară. Această organizație politică, violent antisemită, a promovat asasinatul drept armă de luptă politică. Partidul Totul pentru Țară a exploatat sentimentele naționaliste ale unor pături sociale și a înregistrat un succes electoral remarcabil la alegerile din 1937, când a devenit a treia forță politică din România.

Partidul Totul pentru Țară a fost un avatar al Mișcării Legionare. El a fost fondat în anul 1933, după ce Garda de Fier, predecesoarea sa, fusese dizolvată, din cauza acțiunilor sale îndreptate împotriva sistemului politic bazat pe funcționarea unei monarhii constituționale parlamentare și democratice.

Garda de Fier era compromisă, printre altele, de asasinarea prim-ministrului liberal Ion Gheorghe Duca. Liderii legionari au decis să reînființeze un partid, care, inițial, a fost condus formal de generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, apoi de Gheorghe Clime. Neoficial, era condus de Corneliu Zelea Codreanu, un tânăr charismatic care promova un antisemitism violent și care dorea instaurarea unui regim totalitar, cu nuanțe teocratice, bazat pe un tip de fundamentalism religios ortodox, care a atras sprijinul a numeroși preoți.

Acest partid a cunoscut un succes electoral important la alegerile din 1937, când a devenit a treia forță politică din România. Legionarii dispuneau de 66 de mandate în Parlament. Însă, în 1938, partidul Totul pentru Țară a fost dizolvat, alături de celelalte formațiuni politice, printr-un decret semnat de Regele Carol al II-lea, care dorea să impună un regim autoritar personal.

Citiți mai multe pe www.clujtoday.ro și rfi.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *