În ciuda relațiilor diplomatice încordate dintre Polonia și Israel, pe tema Holocaustului, istoria are exemple că realitatea nu este niciodată doar albă sau doar neagră. Documentele şi martorii vorbesc deopotrivă despre polonezi antisemiţi care au colaborat cu naziștii, dar şi despre polonezi eroi, care au salvat atâţia evrei câţi au putut. Unii au plătit cu viaţa curajul de a se opune naziştilor. O poveste despre polonezii care au avut curajul să salveze evrei o aflați azi din Pagina de Istorie.

Relațiile diplomatice dintre Polonia și Israel au devenit încordate, în contextul în care autorităţile de la Varşovia vor să îi pedepsească penal pe cei care vorbesc despre lagărele poloneze ale morții. Teoria autorităților din Varșovia este că, în Cel de-al Doilea Război Mondial, Polonia a fost o țară ocupată, iar lagărele morții au fost construite de germani, deci nu există o responsabilitate a polonezilor în privința Holocaustului. Acest lucru a stârnit indignare în Israel.

Însă una dintre dintre cele mai cutremurătoare povești legate de eroismul polonezilor simpli din Cel de-al Doilea Război Mondial este cea a Samaritenilor din Markowa, un sat de vreo 4.000 de locuitori. Numele de Samaritenii din Markowa se referă la membrii familiei Ulma, formată din simpli agricultori: soţii Jozef şi Viktoria, împreună cu cei şase copii ai lor. În ferma lor din Markowa, în 1942, aceşti polonezi au ascuns opt evrei, deşi ştiau că naziştii pedepseau cu moartea orice polonez care ajuta un evreu. Membrii familiei Ulma au fost denunţaţi în 1944, iar denunțul se pare că a fost făcut de un vecin polonez. Cei opt samariteni polonezi, precum şi cei opt evrei ascunși au fost executaţi de nazişti. Ca un amănunt sinistru, Viktoria Ulma era însărcinată în luna a noua când a fost împuşcată.

Aflați mai multe de pe ClujToday.ro și Rfi.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *