Una dintre cele mai frumoase reşedinţe nobiliare din Transilvania, castelul Banffy din Răscruci, va fi restaurat cu ajutorul unui proiect european. Castelul este considerat drept fratele mai mic al castelului Banffy din Bonţida, acolo unde are loc festivalul Electric Castle, şi al palatului Banffy din Cluj, în care funcţionează Muzeul de Artă, potrivit ClujToday.ro.

 

Castelul Banffy din Răscruci a fost ridicat în stil ecletic în secolul al XVIII-lea. El era reşedinţa de vară a membrilor familiei nobiliare Banffy. Castelul avea un lac, grajd pentru caii de rasă, precum şi un columbar în stil japonez. Edificiul nobiliar dispunea de două scări monumentale. În anii comunismului, castelul a fost confiscat, apoi lăsat în ruină. Acum, el va fi reabilitat cu ajutorul unei finanţări europene, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar.

”De vechea splendoare a castelului mai amintesc doar sufrageria cu lambriuri renascentiste şi cu sobe din teracotă verde”, mai spune Istvan Vakar. Lucrările de restaurare a castelului ar urma să înceapă în acest an. 

 

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *