Universitatea Babeş-Bolyai se va implica în pregătirea psihologică a jucătorilor echipei de fotbal FC Universitatea Cluj. Ei vor beneficia de sesiuni de evaluare şi intevenţie psihologică, prin intermediul Institutului Internaţional de Coaching al universităţii clujene, potrivit ClujToday.ro.

 

Scopul acestui parteneriat este acela de a creşte performanţele individuale ale sportivilor, precum şi performanţa, în ansamblu, a echipei de fotbal. Universitatea Cluj este liderul la zi al Ligii a III-a şi este cotată cu şanse maxime de promovare în Liga a II-a.

„Am reuşit să depăşim etapa critică a Ligii a 4-a, etapă în care am luat-o, practic, de la zero, iar acum U Cluj este în poziţia de lider al Ligii a 3-a, fiind, în acest moment, principala favorită la promovare. Suntem însă pe deplin conştienţi că drumul nostru spre Liga 1, acolo unde este locul Universităţii Cluj, va fi din ce în ce mai greu, astfel încât încercăm să le oferim jucătorilor şi antrenorilor tot sprijinul şi toate condiţiile necesare pentru a face cu adevărat performanţă”, afirmă vicepreşedintele FC Universitatea Cluj, Cosmin Irimieş.

Prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice, prof. univ. dr. Daniel David, declară că „UBB se proiectează ca o universitate „world-class”, cu impact academic şi comunitar internaţional. Dar, ca parte a comunităţii clujene, UBB are o responsabilitate principală faţă de aceasta. În acest sens, activităţile academice de educaţie şi cercetare performante din UBB trebuie să se exprime şi în servicii inovative şi/sau antreprenoriale către comunitatea clujeană, transilvană şi românească. Proiectul „PSI-U: Program de coaching psihologic pentru fotbalişti profesionişti” se înscrie în acest angajament comunitar al UBB, U Cluj fiind una dintre emblemele clujene! Ca o notă personală, văd acest program nu doar concentrat pe obţinerea performanţei de dragul performanţei, ci, parafrazând şi construind pe una dintre devizele celebre ale U Cluj, formulată de rectorul clujean Iuliu Haţieganu (“…Scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sănătoşi. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie; nu victorie personală, ci victoria naţiunii; nu specula, ci jertfa…”), aş spune că scopul unui astfel de program este performanţa obţinută cu planificare raţională şi motivaţie adecvată, care să devină apoi model cu funcţie educaţională/formativă. Într-o astfel de logică,  eşecul, la rândul lui, trebuie să devină motiv de reflecţie, dezvoltare personală şi motivaţie pentru îmbunătăţirea performanţei, nu de demotivare/abandon şi frustrare. Altfel spus, performanţa se face prin oameni şi pentru oameni, cu caractere armonioase şi oameni raţionali şi fericiţi/optimişti, pentru care, într-o logică academică (logica U!), contează nu doar destinaţia/obiectivul, ci şi drumul/mijlocul şi chiar procesul de a atinge obiectivul”.   

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *